Prostreno.cz

Květen je ve znamení zdravého heřmánku

Co nevidět bylinkáři konečně vyrazí na sběr heřmánku. Víte, že posiluje imunitu a napravuje pošramocené trávení? Nebo že zpravidelňuje menstruační cyklus a ničí rakovinné buňky?

Heřmánek pravý byl v lidové medicíně považován za všelék tak nějak vždycky. Využívali ho už staří Egypťané, pro které byl uctívanou rostlinou boha Slunce. Středověcí bylinkáři dokonce šlechtili jeho dvoukvěté odrůdy – to aby znásobili léčivý potenciál. Jste přesvědčení o tom, že tento poklad s nezaměnitelnou vůní je dobrý jen na spaní? Odborníci by vás rychle vyvedli z omylu!

Oprašte košíky, už je čas!

Heřmánek začíná kvést zhruba od konce pátého měsíce roku, takže jeho sezona pomalu startuje. Sbírají se celá květenství, která se pak suší na teplém a vzdušném místě. Chcete-li proces trochu urychlit, použít můžete i sušičku, ovšem teplota by neměla přesáhnout 35 stupňů. Bylina se následně skladuje v dobře těsnících nádobách nebo papírových sáčcích, ideálně tam, kde je nízká vzdušná vlhkost. Většina jejích benefitů pochází z vysoké koncentrace antioxidantů a dalších bioaktivních složek, jež mají na zdraví člověka velice silný vliv. Na co všechno se hodí a kdy se na ni můžete spolehnout?

Konec úzkosti i úleva při alergii

Pokud jste někdy zažili chronický stres, tíživou úzkost či záchvat paniky, možná byste udělali cokoli, abyste se těchto emočních karambolů zbavili. A teď si představte, že takřka okamžitou psychickou pohodu zařídí právě heřmánek, který zvyšuje hladinu šťastných hormonů neboli endorfinů. Zároveň působí proti zánětům i onkologickým onemocněním, neboť ničí rakovinné buňky. Dále zastavuje žaludeční křeče, mírní alergické symptomy a posiluje imunitní systém. To jsou však jen některé působivé výhody, které z něj dělají nepostradatelnou součást domácí lékárničky.

Něco na vrásky i akné

Heřmánek se doporučuje i na kašel, rýmu, nachlazení, bolest zubů a nepravidelnou menstruaci. Uplatní se také v případě namožených svalů a nepříjemných hemeroidů. Naprosto samostatnou kapitolou jsou pak jeho kosmetické přednosti, které oceníte při špatném hojení ran, vyrážkách, ekzémech a akné. Zmíněný voňavý zázrak rovněž čistí a projasňuje pleť, zpomaluje tvorbu vrásek a redukuje tmavé skvrny pod očima – tedy samozřejmě při vnějším využití.





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat