Prostreno.cz

Pleť jako z alabastru s potravinami s vysokým obsahem vitaminu E

Vitamin E stabilizuje buněčnou membránu a působí proti předčasnému stárnutí. Proto ho milují ti, komu vrásky dělají starosti. Nedejte jim šanci a éčko přijímejte z běžně dostupných potravin!

Že je vitamin E rozpustný v tucích, se ví. Stejně jako to, že pomáhá předcházet poškození kůže volnými radikály a pleť udržuje zdravou. Dospělí potřebují 15 miligramů éčka denně. Kde a z čeho ho brát? Tohle určitě patří i na váš stůl!

Křupavé zobání

Slunečnicová semínka jsou domovinou vitaminu E, tedy společně s mandlemi a lískovými ořechy. Mějte je po ruce a vždy, když vás přepadne mlsná, vytáhněte sáček s křupavou a chutnou svačinou. Pokožka vám poděkuje.

Avokádo

Avokádo je plné zdravých tuků, vlákniny, draslíku a vitaminů E a K, což je vynikající zpráva. Éčko se rozpouští v tucích, jak již bylo uvedeno, zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Je libo třeba vynikající toast? Celozrnný chléb nasucho opečte na pánvi. Dužinu avokáda rozmačkejte vidličkou, přimíchejte citronovou šťávu a špetku soli a namažte na opečené tousty. Nakonec připravte ztracené vejce.

Špenát

Listová zelenina, včetně špenátu, je vynikající volbou pro ty, kdo hledají vitamin E, ale také vlákninu, hořčík a železo.

Červená paprika

Červená paprika je skvělým zdrojem vitaminů, A, C a E. Plnit se dá prakticky čímkoli a parádu nadělá i ve formě pomazánky s cibulí, česnekem a aromatickou bazalkou. Červená paprika zároveň jako jediná obsahuje rutin, látku chránící cévy před kornatěním.

Kiwi

Kiwi je sladké ovoce původem z Číny. Jeho konzumace obohacuje tělo o vitaminy C a E. Plody se zelenou dužinou také obsahují vlákninu, vitamin K a draslík. Posledně uvedený minerál kromě jiného chrání ledviny, snižuje riziko ledvinových kamenů a slouží jako prevence proti cévním a mozkovým příhodám.

Brokolice

Dušená nebo vařená v páře. Každý šálek brokolice se počítá! Je plná vitaminů C, E a K. Takový brokolicový salát s kuřecím masem či zapečenou brokolici se zeleninou si zamiluje celá rodina.

Olivový olej

Existuje důvod, proč je olivový olej široce používán v produktech péče o pleť. Ano, i on obsahuje antioxidační vitamin E. Olivový olej je také vynikajícím zdrojem nenasycených tuků zdravých pro srdce, proto je hvězdnou složkou středomořské stravy.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat