Prostreno.cz

Pravda o tom, zda je kečup bez lepku

Když si dáváte pozor na příjem lepku, pečlivěji sledujete etikety a štítky potravin, které vám projdou pod rukama. Obvykle platí, že oblíbený kečup je bezlepkový, nicméně není to pravidlo!

Intolerance na lepek či obtěžující nadýmání po konzumaci pečiva nebo těstovin lidi obvykle vede k vynechání lepku ze stravy. Potraviny, které ho neobsahují, jsou označeny jako „gluten free“. (Gluten je bílkovina nacházející se v pšenici, žitě, ječmeni a v derivátech těchto zrn.) Co se týče kečupu, tak se z velké části vyrábí z rajčat, octa, koření, cibule nebo česneku, jako dochucovadlo se používá cukr. Nadace pro celiakii však upozorňují, že některé druhy kečupů jsou plné stabilizačních přísad, které zajišťují, že produkt vydrží déle čerstvý. Jenže právě tyhle látky jsou, což nejspíš není překvapením, na bázi lepku.

Křížová kontaminace

Odborníci také upozorňují, že ačkoli ocet nebo česnek pochopitelně gluten neobsahují, vinou špatné manipulace, skladování nebo nešetrného balení se prvotní suroviny mohou s lepkem do kontaktu přece jen dostat. Proto se taky nedivte, když vám je po kečupu špatně, i když na štítku o lepku nestojí ani zmínka. (Mezi signály, že je na něj tělo citlivé, patří bolesti břicha, nevolnosti, zvracení, pálení žáhy, nadýmání, pocit plnosti, zácpa a průjem. Nezřídka se objevuje i únava, necitlivost rukou a nohou, křeče, závratě, malátnost nebo dezorientace.)

V obchodu s potravinami lahve kontrolujte a ujistěte se, že neobsahují žádné přísady, kterým nerozumíte. Hledejte produkty, jež jsou označené jako bezlepkové, což znamená, že obsahují méně než 20 dílů na milion (ppm) lepku, což je podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) bezpečné množství i pro diagnostikované celiaky.

S domácí výrobou je výsledek jistější

Pokud si sami pěstujete rajčata, můžete si osobně kečup vyrobit. Budete tak znát jeho složení. Umytá rajčata (2,5 kg), jablka (25 dkg) a cibuli (25 dkg) nakrájejte na kolečka a dejte vařit zhruba na 1 a 1/2 hodiny, a to s octem (125 ml), solí (1 lžíce), sladkou paprikou (1 lžíce), hřebíčky, novým koření a pepřem – veškeré koření po pěti kusech. Pak přidejte cukr podle chuti (obvykle 150 g) a nechte bez pokličky ještě 15 minut probublávat. Následně vše důkladně rozmixujte, přeceďte a nalijte do čistých sklenic. Pro delší trvanlivost sterilujte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat