Prostreno.cz

Potraviny chránící pokožku před UV zářením

Pijete v létě zelený čaj? Jestli ne, podle odborníků byste měli, protože omezuje vznik rakoviny kůže. Hodně podobné účinky mají borůvky nebo meloun.

O smyslu opalovacího krému má jasnou představu asi každý – blokuje UV záření, které zvyšuje riziko rakoviny a urychluje stárnutí pleti. Ovšem pokud je řeč o ochraně před sluncem, málo se mluví o dalším zásadním kroku – stravování. Které potraviny podporují odolnost kůže vůči hřejivým paprskům? Tyhle si v létě dopřávejte ve velkém! A nebojte, jsou nízkokalorické, takže štíhlou linii určitě neohrozí…

Borůvek není nikdy dost

Jedno se přírodě upřít nedá. Má to všechno hezky spočítané! Jak jinak si vysvětlit, že plody, ze kterých se během nejteplejšího období roku můžeme těšit, mají i ochrannou funkci? Patří mezi ně třeba borůvky. Protože jsou bohatými zprostředkovateli antioxidantů a vitaminu C, bojují proti volným radikálům a předcházejí poškození pleti. Proč si na nich tedy nepochutnat už v rámci snídaně? Přidejte je do jogurtu, müsli nebo smoothie, čím více, tím lépe.

Meloun jako prospěšné osvěžení

O rostlinném pigmentu lykopenu je ve vědeckých kruzích známo, že funguje jako ten zmíněný krém na opalování, neboť absorbuje jak UVA, tak UVB záření. I když je jeho působení podmíněno pravidelnou konzumací, není to nic nesplnitelného. Ačkoli se jako štědrý zdroj lykopenu nejvíce zmiňují rajčata, je prokázáno, že v melounu je tohoto barviva mnohem více. A kdo by si tenhle osvěžující dáreček právě v létě nedal s chutí?

Zelený čaj má překvapivou funkci

Že byste měli pít čaj, to se teď možná jeví jako poněkud bláznivá rada. Na druhou stranu, tento nápoj se přece dá konzumovat i ledově vychlazený, což z něj dělá vhodné prázdninové občerstvení. Co byste řekli třeba na ten zelený? Poznatky jisté zahraniční studie z roku 2010 sdělují, že jeho složky podstatně omezují rozvoj nádorů vyvolaných UV paprsky, zatímco zabraňují poklesu kolagenu. A to se přece hodí! Zelený čaj navíc povzbuzuje metabolismus, reguluje cholesterol, zlepšuje zdraví ústní dutiny a tlumí záněty. Nelze nezmínit, že příznivý vliv má i na činnost mozku, fyzickou výkonnost a detoxikaci organismu.

Zdroje: healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, academic.oup.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat