Prostreno.cz

Využití bylinek nekončí u horkého čaje

Naložit bylinky do oleje, medu nebo alkoholu? I tak lze podpořit jejich léčebný potenciál. Kterou alternativu zvolíte vy?

Jste nadšeným sběratelem bylinek, proto si z každé procházky nějaké nové přinesete? Pak se vám doma možná kupí zásoby a lámete si hlavu s tím, jak je využít. Bylo by však chybou myslet si, že léčivé rostliny musí nutně skončit jenom v čaji nebo jídle. Jsou tu přece i další možnosti! Osloví vás třeba tyhle?

Bylinkový olej nejen k masáži

Příprava bylinkového oleje je úplně jednoduchá, v podstatě vyžaduje jen dvě ingredience, trochu času a pár základních pravidel. Prvním důležitým krokem je výběr samotného oleje. Nejčastěji se doporučuje olivový, slunečnicový, konopný nebo mandlový. Nejméně vhodný je pak řepkový a kukuřičný, neboť se při jejich výrobě mnohdy používají geneticky modifikované plodiny. Obvykle je lepší držet se menšího množství, aby se získaný produkt nezkazil a spotřeboval včas. Trvanlivost totiž rozhodně není neomezená – pohybuje se v řádu několika měsíců.

Jde-li o bylinky, konkrétní volba záleží na vás. Může to být máta, levandule, tymián, třezalka, meduňka, jetel, kopr, rozmarýn... Hodí se prakticky cokoli. Rostliny se využívají jak sušené, tak čerstvé. Ve druhém případě je ale nechte zavadnout, aby se zbavily vlhkosti – ta by mohla podpořit rozvoj plísní. Jemně nasekanou rostlinu vložte do dobře uzavíratelné nádoby a zalijte olejem (všechny její části musí být ponořené). Sklenici nechte dva až tři týdny stát na slunném místě, každý den s ní lehce zatřepejte. Po uplynutí stanovené doby obsah přeceďte a je hotovo. Tento domácí výrobek je ideální k masáži, přidat se ale dá i do koupele či salátu.

Medová symfonie potěší smysly

Už jste někdy zkusili bylinky naložit do medu? Vůbec se to nevylučuje! Včelí sladidlo převezme jejich blahodárné vlastnosti, čímž bude ještě zdravější. Než je s ním ale smícháte, rozdrťte je v hmoždíři. Mimochodem, nemusíte se bát ani okvětních lístků růže, jde o starý a velice oblíbený recept.

Tinktura jako zázračná medicína

Tinktura je výluh získaný delším máčením v alkoholu. Věřili byste tomu, že historie takového medikamentu sahá až do středověku? Výhodou je skutečně dlouhá trvanlivost a vysoký obsah účinných látek. Jeden díl nasekaných rostlin se zalije pěti díly čtyřicetiprocentního alkoholu, kupříkladu vodkou. Tinktura se louhuje zhruba tři týdny, poté se přefiltruje.

Zdroje: commonsensehome.com, thekitchn.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat