Prostreno.cz

Strava šitá na míru seniorům

Že děti potřebují jinou skladbu stravy, ví asi každý. Ale tušili jste, že i senioři mají jiné potřeby než dospělí třeba v produktivním věku? Co je tedy pro seniory nejlepší a čeho se naopak vyvarovat?

S věkem ubývá svalové hmoty a tím klesá i energetická potřeba. Aby se sníženým příjmem potravy nedocházelo i k nedostatku živin, je potřeba zajistit přísun vyvážených a kvalitních potravin. Pokud nedojde ke snížení příjmu, dochází k nadváze, a naopak zase trpí mnoho seniorů podvýživou. Je proto důležité dbát na následující zásady.

Podpora chuti k jídlu

S přibývajícím věkem se nezhoršuje jenom zrak a sluch, ale i chuť – a tím i ochota jíst. Pro podporu chuti k jídlu je dobré využít bylinky v hojném množství a jídlo servírovat tak, aby k jídlu vybízelo.   

Více malých jídel denně

Zpomaluje se také rychlost, jakou žaludek pokrmy tráví. Proto je pro snadnější trávení vhodnější jíst více menších porcí denně.

Každý den ovoce a zeleninu

Se „třetími“ zuby se jídlo nekouše snadno – a to i s perfektně sedící zubní protézou. Tím je pro starší lidi skoro nemožné kousat ovoce a zeleninu. Denně by tak měl být součástí jídelníčku alespoň čerstvý salát, který se kouše snadno. Kromě toho by senioři měli jíst například banány, hroznové víno, lesní ovoce nebo měkké hrušky. A každý den také vypít skleničku čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy.

Potraviny bohaté na bílkoviny

Aby byla zajištěna denní potřeba bílkovin, měli by starší lidé jíst mléčné výrobky, nejlépe v nízkotučné variantě. Alespoň dvakrát týdně je nutné pokrýt potřebu omega-3-mastných kyselin konzumací mořských ryb. Z masa se doporučuje s ohledem na špatné kousání raději drůbež.

Pravidelný příjem tekutin

Věkem se snižuje i pocit žízně, následkem toho senioři obecně pijí velmi málo. Důsledkem nedostatečného přijmu tekutin pak může být zmatenost nebo zažívací potíže, poruchy krevního oběhu nebo zhoršená funkce ledvin. Dobré je si množství vypitých tekutin zapisovat do deníku.

Zdroj: názory autora, www.healthonline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat