Prostreno.cz

Vypěstujte si doma zdraví prospěšné borůvky

Kam umístit květináč borůvek? Určitě ne na jižní balkon ani vyprahlou terasu. Horko sálající z dlažby by je vytrestalo. Pokud jim dopřejete spíše polostín, kyselý substrát a optimální zálivku, budete se radovat z bohaté sklizně i zajímavých účinků na vaše zdraví.

Mezi nejoblíbenější letní plody bezpochyby patří sladké a šťavnaté borůvky. Někteří jejich sběr dokonce považují za uvolňující meditační proces, s čímž vlastně souhlasí i psychologové. Chůze v lese, pohled na zeleň, poslech zvuků přírody i dýchání vzduchu vonícího po jehličí – tohle všechno funguje jako uklidňující elixír na psychiku. Jenže co když ve vaší blízkosti borůvky nikde nerostou? Vážně o tyto bonusy budete ochuzeni?

Prevence osteoporózy 

Drobné kulaté poklady mají obzvlášť vysoký podíl manganu, který je důležitý pro zdraví kostí, opravu pojivových tkání, krevní srážlivost a produkci pohlavních hormonů. Tento prvek hraje důležitou roli i v metabolismu tuků a sacharidů, stejně jako při absorpci vápníku a regulaci hladiny cukru v krvi.

Útlum zánětů a ochrana před rakovinou

Navzdory malé velikosti se v každém fialovém zázraku nachází velké množství antioxidantů. Flavonoidy, antokyany, flavonoly a proantokyanidiny dle četných výzkumů s průkaznými daty výrazně omezují pravděpodobnost rakoviny, zejména pak prsu, tlustého střeva, prostaty a jícnu. Zároveň působí protizánětlivě, bojují proti oxidačnímu stresu a předcházejí defektu DNA buněk.

Prospívají činnosti mozku

Konzumace zmíněných plodů svědčí i kognitivním funkcím. Jejich složení zabraňuje poškození nervových buněk, tudíž má příznivý vliv na paměť, soustředění i schopnost učení. Souběžně odvrací riziko Alzheimerovy i Parkinsonovy choroby. Nelze nezmínit, že si blahodárné schopnosti borůvek nesmírně užívá i zrak a pokožka. Vraťme se ale zpět na začátek, tedy k tomu, že tenhle sladký medikament možná nemáte zcela k dispozici. Nechcete si ho pěstovat doma v květináči? Není to žádná věda a zvládnou to i méně zkušení zahrádkáři.

Pár základních pravidel

Borůvky sice milují slunce, ale drží se hesla, že všeho moc škodí. Proto se nehodí na jižní balkon ani vyprahlou terasu. Naopak severní umístění jim bude vyhovovat. Vyžadují také kyselý substrát s dostatečným podílem rašeliny. Pochopitelně se neobejdou ani bez pravidelné zálivky, ovšem ta musí být optimální, dlouhodobé přemokření vede k jejich úhynu. Samozavlažovací nádoby jsou tedy ideální.

Zdroje: livelovefruit.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat