Prostreno.cz

Zlepšete si náladu skvělým jídlem

Když na nás padne splín, sáhneme po čokoládě, chipsech nebo něčem jiném, co by nám náladu mělo zase zvednout. Jenže to není pro naše zdraví nic dobrého. Oproti tomu existují potraviny, které svými obsaženými látkami mohou opravdu pomoci, a to bez nadbytečných kilogramů.

Ať už vás potká den blbec nebo se s nějakým blbcem srazíte napřímo, dokáže to náladu pěkně zkazit.  Někdy pomůže vyjít si s přáteli nebo relaxovat třeba ve vaně. Co když se ale uvolnit můžete až za dlouho? Pak většina z nás sáhne po něčem (sladkém), co doufáme, že nám pomůže. Kousek čokolády, zmrzlinový pohár a další dobroty možná na chvilku v těle hladinu endorfinů zvýší, ale každý den blbec se tak uloží někde na našem těle. Nakonec podle váhy poznáme, jak si na tom v životě stojíme…

Co když ale existují i potraviny, které nám umějí pomoct také, ale s mnohem menším přísunem kalorií?

Jogurt

Pokud vám nevadí laktóza, sáhněte při špatné náladě po jogurtu. V něm obsažená aminokyselina tryptofan náladu zvedne dokonale.

Hroznové víno

S pozdním létem seženete hroznové víno čerstvé, které nemuselo absolvovat dlouho cestu. Plody vinné révy obsahují velké množství vitaminy řady B a hořčík – tyhle minerální látky podporují nervové funkce, a díky tomu se cítíme vyrovnaně a šťastně.

Para ořechy

Velké hnědé ořechy jsou zdrojem selenu – látky, které pozdvihuje náladu. Ale pozor si dejte na správné množství. Selenem se totiž můžete předávkovat.

Celozrnný chléb

Celozrnné výrobky dodávají mozku energii, aniž by zároveň vyhnaly hladinu cukru až do nebes nebo zatížily trávení. A jen tak mimochodem zlepšují i náladu.

Bylinky

Bazalka, rozmarýn, koriandr, oregano, máta a další neochucují jenom pokrmy. Svými éterickými oleji účinně bojují i se špatnou náladou.

Skořice

Už jen samotné aroma skořice zvedne náladu. A skořice se docela dobře hodí k mnoha pokrmům. Doporučujeme ale vsadit spíše na menší množství a lepší kvalitu skořice – v opačném případě může být jedovatá.

Zelený čaj

Aminokyselina teanin v zeleném čaji pozvedá nejen ducha, ale zároveň uklidňuje mysl. Na rozdíl třeba od kávy.

Luštěniny

Především černé fazole se vyznačují pozitivním účinkem na hladinu cukru a zároveň se postarají i o naši vyváženou náladu.

Zdroj: názory autora, healthline.com





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat