Prostreno.cz

Kupovaný ledový čaj není to nejzdravější letní občerstvení

Chodíte si do obchodu pro ledový čaj s tím, že jde o skvělý způsob, jak plnit pitný režim? Takhle to asi úplně není. Kolik cukru tenhle nápoj může obsahovat a proč se spojuje s migrénou?

Ostré slunce, horko a velká žízeň. To přímo vybízí k osvěžení v podobě ledového čaje, který se z chladicího boxu v supermarketu vyloženě usmívá. Tak jistě, je krásně studený a hlavně dobrý. Také je to přece čaj, jež je sám o sobě zdravý. Nebo ne?

Hezké domněnky versus drsná realita

„Aby měl čaj příznivé účinky na lidský organismus, musí mít vysoký podíl antioxidantů, což je podmínka,“ vysvětluje profesor chemie Joe Vinson z americké vysoké školy University of Scranton, jež sídlí v Pensylvánii. „Ten ledový, který patří k nejprodávanějším nápojům vůbec, jich ve většině případů mívá naprosté minimum. Za to umělými barvivy, konzervanty a dalšími pochybnými složkami doslova překypuje,“ dodává jmenovaný chemik s tím, že se při nákupu vyplatí věnovat pozornost informacím ohledně nutričního složení. Nabízí se tedy otázka – opravdu víte, co pijete?

Kvanta cukru, co se tváří nevinně

Cukr je potravina, která sklízí samou kritiku. Nutno ovšem říci, že vlastně právem. Lidé dnes sladí více než by měli, proto mají vysoké riziko obezity, diabetu, hormonální nerovnováhy, neurologických poruch i předčasných vrásek. Doporučená denní dávka cukru pro dospělého člověka činí dle Světové zdravotnické organizace zhruba 50 gramů, což je ekvivalent 17 kostek.

„Jedna láhev ledového čaje může obsahovat až 60 gramů cukru, proto je tohle občerstvení srovnatelné s Coca-Colou. Některé značky uvádějí, že využívají přírodní sladidla, jako je třeba med, ovšem pořád to jsou přidané cukry. Nejlepší je hledat neslazené alternativy,“ doporučuje americká výživová poradkyně Amy Keating. A jak je to s těmi, které jsou prezentovány jako nízkokalorické?

Na umělá sladidla pozor

Americká nutriční terapeutka Mary D. Eades ve své knize o hubnutí odhaduje, že aspartam (umělé sladidlo nacházející se v light ledových čajích a limonádách) zvyšuje frekvenci migrény až o 50 %. S tím samozřejmě souvisí i ostatní nepříjemné symptomy, kupříkladu závratě, třes těla a potíže s viděním. Tato odbornice upozorňuje i na to, že vyšší dávky aspartamu konzumované delší dobu mohou souviset s mozkovými a reprodukčními poruchami. Nechcete si ledový čaj udělat raději doma? Stačí pár sáčků zalít horkou vodou, nápoj nechat vychladit a dochutit třeba citronem. Je to levnější a zřejmě i zdravější…

Zdroje: consumerreports.org, healthcare.utah.edu





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat