Prostreno.cz

Potraviny proti stresu a na pevné nervy

Abyste i ve stresu mohli zůstat v klidu a v pohodě, mohou vám pomoci jisté potraviny. Obsahují vitaminy a minerální látky, které jsou dobré pro tělo. Dobrá snídaně ve období stresu je například müsli z ovesných vloček, trochu sušeného ovoce a mléko. A jaké další potraviny můžete využít v boji se stresem?

Stres a podrážděné nervy občas potkají každého z nás. Někteří stres zahánějí čokoládou, jiní se snaží „z toho“ třeba vyběhat. Lze ale nervy „zajíst“? Odpověď zní ANO! Ale jen speciálními potravinami, které vám pomohou.

Celozrnné výrobky

Celozrnné výrobky obsahují hodně vitaminů řady B, hořčík a komplexní sacharidy, které zaručují dlouhodobou sytost a jen pomalý nástup krevních hodnot, takže bojují proti stresu.

Oříšky

Ořechy jako mandle, pistácie nebo vlašské ořechy obsahují také celou řadu vitaminu B, které jsou důležité pro nervy a posilují koncentraci. Kromě toho obsahují ořechy obecně vitamin E, hořčík a draslík. Ten reguluje srdeční tep a krevní tlak a zajišťuje tak i ve stresu klidný puls.

Banány

Banány obsahují hodně hořčíku, který posiluje nervy a je nenahraditelný pro hladký chod všech tělesných funkcí. Nedostatek hořčíku způsobuje nervozitu a vede například k poruchám spánku.

Vejce

Vejce jsou výborným přírodním zdrojem vitaminu B12. Tento vitamin chrání srdce a nervy, uklidňuje a podporuje schopnost koncentrace.

Citrony

Žluté citrusové plody obsahují velké množství antioxidantů, především vitaminu C. Chrání před volnými radikály, tím posiluje především játra, která jsou ve stresu často velmi přetěžovaná.

Luštěniny

Fazole, hrášek nebo čočka mají mnoho hořčíku. Tato minerální látka je důležitá pro normální funkci nervů, proto pomáhají luštěniny zbavit se stresu a zůstat v pohodě.

Brokolice

Tahle zelenina je bohatá na draslík – látku důležitou pro správnou funkci srdce a krevní tlak.

Mléko a mléčné výrobky

Kromě velkého množství bílkovin obsahuje mléko, jogurt a tvaroh také vitaminy B a přírodní fosfolipidy, které zvyšují hladinu serotoninu a brání nervozitě.

Zdroj: Life line





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat