Prostreno.cz

Losos z farmového chovu není tak zdravý, jak se tváří

V rámci zdravého stravování se snažíte konzumovat ryby alespoň dvakrát týdně? Zní to možná jako velký paradox, ale můžete si tím naopak hodně uškodit. Odkud pochází ten losos, kterého máte na talíři?

Tučné ryby byly vždy považovány za prospěšnou potravinu, protože obsahují spoustu nenasycených mastných kyselin, vitaminů a minerálů. Žádný div, že je jejich pravidelná konzumace spojována s řadou pozitivních účinků. Uvádí se, že snižuje riziko srdečních chorob, prospívá zraku, zlepšuje mozkové funkce, působí proti zánětům a chrání cévy. Podle některých odborníků mohou ryby v jídelníčku dokonce přispět k dlouhověkosti. Ovšem pozor, neplatí to pro všechny. Hodně totiž záleží na tom, kde a jak žijí.

Záležitost s farmovými chovy

Vezměme si třeba takového lososa. Mohlo by se zdát, že ten z farmového chovu je úplně stejný jako jeho „kolega“ z volné přírody. Mezi nimi je však diametrální rozdíl. Stále častěji se objevují názory, že farmy lososů představují skutečnou hrozbu, a to nejen pro rybí, ale i lidskou populaci. Ochránci životního prostředí odsuzují otevřené síťové klece umístěné v oceánech, skrz které do okolních vod pronikají odpadní látky, chemikálie a paraziti. Lékaři zase upozorňují, že maso z lososů uzavřených v prostorách, kde je jen málo místa pro pohyb, bývá mnohem tučnější. Navíc prý obsahuje něco, co jíst určitě nechceme.

Trochu toxická nóbl večeře

Podle amerického neziskového lékařského centra Cleveland Clinic se losos na farmách chová za použití chemikálií, které mají na lidské zdraví fatální dopad. Pesticidy, antibiotika i další škodlivé látky využívané k hubení škůdců prý způsobují zvýšené riziko nadváhy, diabetu 2. typu, rakoviny i mutace DNA buněk. Výzkum uskutečněný newyorskou vysokou školou University at Albany v mase uměle chovaných lososů objevil i toxické dioxiny, které ohrožují imunitní, endokrinní i reprodukční systém. Vypadá to tedy, že losos, který měl vždy punc jakéhosi luxusu a „lepšího“ jídla, až nebezpečně útočí na plodnost i hormonální rovnováhu. Tedy alespoň ten farmový. Když už tedy rybu, pak jedině z divoké přírody!

Zdroje: livelovefruit.com, cbc.ca, clevelandclinic.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat