Prostreno.cz

Prospěšný mátový olej si připravíte za pár minut

Olej, který působí proti nejrůznějším zdravotním neduhům a pomůže i podrážděné pokožce sužované ekzémy? To je ten mátový! Po jeho lžičce se vám ale zlepší i nálada.

Máta patří k bylinkám, které když se ujmou, rostou skutečně rychle. Lámete si hlavu s tím, jak mentolovou úrodu zužitkovat? Nasušeno na zimu už máte a těch pár lístků přidaných do salátu problém s nadbytkem zase tolik neřeší, že? Co byste řekli na mátový olej? Je zdravý, dá se využít mnoha způsoby a hotový je za chvilku!

Všestranný spojenec za pár minut práce

Držíte se hesla, že snadný recept je dobrý recept? Pak se vám příprava tohoto léčivého prostředku jistě zalíbí. Celé tajemství tkví v tom, že se hrst najemno nasekané bylinky zalije půl litrem kvalitního oleje, dobře uzavře a nechá týden louhovat. Nutno zmínit, že se asi nejčastěji používá slunečnicový, protože je oproti olivovému méně výrazný. Podmínka to ale není, záleží jen na vašich preferencích a možnostech. Po uplynutí stanovené doby se olej scedí, máta propasíruje a vrátí zpět do sklenice, načež se opět přelije již scezeným olejem. Po dalším týdnu odpočinku je produkt hotový. Kdy vám tahle vlastnoručně vyrobená medicína přijde vhod?

Už žádné chmury ani nevolnosti

Máta se již odpradávna využívá ke zklidnění zažívacích obtíží. V případě potřeby si dejte polévkovou lžíci a máte po starostech. Udělejte to i tehdy, když vás potrápí bolest hlavy nebo kloubů, rostlinka s typickým aroma ji totiž dokáže utlumit. Zároveň působí jako mírné afrodiziakum i antibiotikum, proto povzbudí libido, přičemž zabojuje proti bakteriím a podpoří detoxikační procesy. Odborníci nepopírají ani to, že zlepšuje náladu, uvolňuje svaly a tlumí kašel. Budete-li vůni mátového oleje inhalovat, zprůchodníte ucpané dýchací cesty. A co když si jím potřete tělo?

Hebká pokožka a čisté póry

Tohle šikovné mazání přispívá k léčbě alergických ekzémů a vyrážek. Ošetřuje tedy podrážděnou, svědivou i od slunce spálenou pokožku, zatímco stimuluje krevní oběh. Má také schopnost tonizovat pleť a čistit póry. Osvědčí se i v případě nadměrného pocení. Ve formě zábalu můžete mátový olej aplikovat i na vlasy – pomůže v boji s lupy.

Zdroje: tipsbulletin.com, medicalnewstoday.com, rxlist.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat