Prostreno.cz

Melounová semínka se nebojte spolknout

Zbavovat se melounových semínek? Velká chyba! Vždyť omlazují pleť, posilují vlasy, normalizují krevní tlak a zabraňují osteoporóze.

Chia, dýňová, slunečnicová, konopná nebo lněná. Ano, o těchto semínkách se mluví neustále. Ale co třeba ta melounová? Je pravda, že trochu narušují chuť šťavnatého melounu a mnohým v ústech trochu „překážejí“. Pořád ale platí, že jsou hodně bohatým zdrojem bílkovin, vitaminů, minerálů i omega-3 mastných kyselin. A vůbec, kdo říká, že je musíte jíst souběžně se sladkou dužinou? Dají se upéct v troubě a pojídat jako chipsy. Ovšem na rozdíl od nich mají famózní výhody. O těchto už jste slyšeli?

Omlazující elixír pro pokožku

Vitaminy C, A, E a B. Dále pak minerály, jako je zinek, selen, draslík a vápník. To jsou látky, které se v souvislosti s pletí bez akné, vyrážek, zánětů a vrásek skloňují asi nejčastěji. A všechny jsou obsažené v melounových semínkách! Kvalitu pokožky zlepšuje nejen jejich konzumace, ale i vnější použití. Stačí je rozmixovat a smíchat třeba s bílým jogurtem, čímž vznikne snadno aplikovatelná maska.

Vlasy, co se lesknou a nepadají

Zmíněné křupavé občerstvení funguje i jako blahodárná výživa vlasů. Zastavuje jejich vypadávání, stimuluje růst a zabraňuje lámavosti. Rovněž podporuje produkci melaninu, díky čemuž je hříva hebká, lesklá a zářivá. A teď přichází řada na zdravotní benefity. Není jich totiž málo!

V každém kousku prevence osteoporózy 

Osteoporóz lze jednoduše vysvětlit jako stav slabých kostí a jejich nízké hustoty, což samozřejmě nahrává bolestivým zlomeninám. Protože melounová semínka poskytují všechny potřebné „kostní minerály“, v určitém slova smyslu dokážou frakturám předejít.

Krevní tlak v normě

Ne nadarmo tato semínka získala pověst superpotraviny. Nabízejí totiž sloučeninu cucurbocitrin, jež má vazodilatační schopnosti. To znamená, že rozšiřuje kapiláry, takže přispívá k normalizaci krevního tlaku. Nutriční profil těchto jadérek zároveň omezuje pravděpodobnost rakoviny, prospívá trávení, příznivě ovlivňuje zrak a tlumí bolesti. Také regeneruje svaly po cvičení a dodává energii.

Zdroje: www.ndtv.com, www.indiatimes.com, www.pharmeasy.in





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat