Prostreno.cz

Potraviny určené pro váš mozek

Neustálý přísun sladkostí zajistí jenom extra kila navíc. Jaké potraviny dodají mozku energii a udrží ho „v běhu“?

Jakmile se ocitneme ve stresu, většina z nás se ho snaží „přejíst“. Pokud se ale pokoušíte porazit stres tímhle způsobem, je na čase to změnit. Prozradíme, jakým jídlem podpoříte správnou činnost mozku, a jak už nikdy nebýt „stresovým žroutem“.

Čokoláda

Když se chcete čas od času odměnit kouskem čokolády, není na tom nic špatného. Ale na rozdíl od pevně ukotveného klišé vám čokoláda náladu zlepšit nemůže, protože „šťastných“ látek je v ní příliš málo. Ale jen pocit samotný, že jste pro sebe udělali něco dobrého, ke štěstí pomoci může.

Hroznový cukr

Mozek má hroznový cukr rád, protože tento jednoduchý cukr může rychle zpracovat a získat tak potřebnou energii. Při zkoušce nebo testu může být proto první pomocí. Z dlouhodobého hlediska je ale nutné zajistit, abyste se na dno energetických sil vůbec nedostali. K tomu pomůže samozřejmě vyrovnaná strava, která dodá mozku takovou potravu, aby mohl pracovat dlouho a efektivně.

Barevná strava

Brainfood – neboli strava pro mozek – není nijak náročná. Nejdůležitější je, aby každé jídlo bylo složené z kombinace kvalitních bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů. Tak dodáte tělu vitaminy, minerální látky, stopové prvky a mastné kyseliny.

Ořechy a semínka na nervy

Ačkoli vyvážená strava dodá tělu všechny potřebné základní živiny, existují potraviny, které jsou pro mozek obzvlášť dobré. Ořechy, a především ty vlašské, a semínka jako chia, konopná a lněná, tak stojí na prvním místě. Obsahují mastné kyseliny, které stabilizují kontakty v nervových drahách.

Voda

Voda je pro mozek a nervy základní potravinou, aby mohl fungovat jeho prokrvení. Denně byste proto měli vypít litr a půl až dva litry vody. Jak působí nedostatek tekutin na náš organismus, zjistil už asi každý z nás – bolesti hlava a poruchy soustředěnosti.

Lehký oběd

Aby náš mozek mohl fungovat lépe, měli byste tělu dávat takovou stravu, která nebude těžká na strávení. Kdo se zacpe na oběd pizzou, za hodinu se cítí unavený a vyčerpaný, protože tělo všechno energii vydává na její strávení. Místo toho si dejte raději salát s olivovým olejem, tuňáka nebo luštěniny.

Vitaminy

Vitamin B12 hraje pro nervy velmi důležitou roli, protože aktivuje buněčné a nervové dráhy. Najdete ho v mléčných výrobcích, vejcích a masu.

Abyste šedé buňky ochránili před demencí, je nutná strava bohatá na vitaminy – a to především A, C a E. Proto patří potraviny jako mrkev, špenát, pomeranče, citrony, grepy, celer, zelí, ořechy, celozrnné výrobky a rostlinné oleje k těm, které byste měli konzumovat pravidelně.

Pohyb

Stresoví žrouti mají sklon ve vypjatých situacích sáhnout po jídle a nekontrolovatelně jíst. Pokud k nim patříte také, mohl by vám následující trik pomoct – na cestě k lednici nebo do zaměstnanecké jídelny na každý krok dopředu udělejte dva kroky zpátky. Pohyb vám pomůže odbourat stres a udrží váš apetit na uzdě.

Zdroj: life line, healthline.com, eathhis.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat