Prostreno.cz

Psyllium vám zlepší zažívání, pomůže zhubnout a s pečivem dokáže zázraky

Psyllium je vláknina vyrobená ze slupek semen Plantago ovata (jitrocel indický, jitrocel vejčitý). 

Velice ceněno je především pro svou schopnost výrazně absorbovat vodu a několikanásobně tak zvětšit svůj objem. Proto se hojně užívá pro účely redukce hmotnosti, jelikož kromě jiného navozuje pocit plného žaludku.

Zdraví trávicí soustavy

Psyllium pohlcuje vodu také ve střevech, díky čemuž stolice zvětší svůj objem, a pomůže vám s častějším vyprazdňováním. Usnadňuje pohyby střev a může pomoci podpořit pravidelnost stolice bez nadýmání (které jinak bohužel vyvolává většina vlákniny, ne však psyllium). Psyllium můžete použít jako jednorázový prostředek ke zmírnění zácpy, nebo můžete pravidelně přidávat do své stravy, aby pomohlo podpořit pravidelnost vylučování a celkové zdraví zažívacího systému..

Prebiotikum

Psyllium je skvělé prebiotikum, tedy látka potřebná pro růst zdravých kolonií probiotik ve střevech. Kolonie tzv. nápomocných bakterií v zažívacím systému je nezbytná pro zdravé imunitní funkce. Vaše tělo pak mnohem lépe bojuje s infekcemi, snižuje záněty a udržuje zdravý stav tkání a buněk.

Hemoroidy

Kromě udržování pravidelného pohybu střev má psyllium schopnost změkčit stolici za předpokladu, že během jeho užívání pijete dostatek vody. Velice vám tedy pomůže nejen při zácpě, ale také zabránit komplikacím z časté zácpy vyplývajícím, jako jsou hemoroidy a anální trhliny.

Srdce jako zvon

Výzkumy prokázaly, že užívání rozpustné vlákniny může lidem pomoci regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Správná regulace cholesterolu je důležitá pro každého tak jako tak, to je všem jasné, ovšem nezbytná je především pro lidi starší 50 let. Pokud tedy patříte mezi ty, komu bylo při lékařské prohlídce řečeno, že si musíte dávat pozor na hladinu cholesterolu, zeptejte se svého lékaře, zda vám přidání psyllia k dietě s nízkým obsahem tuku a nízkým obsahem cholesterolu pomůže zvýšit účinek léčby. Odpověď bude nejspíše znít ano. Četné studie navíc prokázaly, že vláknina užívaná jako součást zdravé výživy, může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění. Psyllium tedy může pozitivně ovlivnit vaše srdce snížením krevního tlaku, zvýšením hladiny lipidů a posílením srdečního svalu.

Regulace hmotnosti

Udržení zdravé hmotnosti je problémem mnoha lidí, zejména těch s chronickým onemocněním, jako je cukrovka. Kromě toho, že je dobré pro vaše srdce a hladinu cukru v krvi, může vám psyllium pomoci také zhubnout. Jak již bylo zmíněno, psyllium totiž absorbuje tekutinu ve vašem těle, může vám tak pomoci dříve dosáhnout pocitu plnosti. To vám pomůže efektivně kontrolovat množství jídla, které jíte.

Dávkování

Nyní se konečně dostáváme k tomu, jak vlastně psyllium dávkovat. Zakoupit si můžete psyllium ve formě kapslí, nebo sypané. Z vlastních zkušeností doporučuji spíše sypané (názor autora), jelikož se s ním dá mnohem lépe kouzlit a rozpouští se v žaludku mnohem rychleji než ve formě kapslí, kdy to může docela trvat, než docílíte efektu plnosti…

Psyllium můžete užívat například rozpuštěné ve vodě (1 zarovnaná lžíce na sklenici vody) a pít 2× až 3× denně před jídlem. Psyllium v žaludku nabobtná a navodí pocit sytosti mnohem dříve, než je u vás jindy běžné. Ve střevech se pak postará o očistu, a vy již po 1–2 týdnech pravidelného užívání pocítíte větší příval energie díky odlehčenému zažívání a obnovené imunitě ve střevech. 

Pokud vám čistá voda s psylliem nechutná, můžete přidat do džusu nebo čaje, ovšem neměl by být horký. Případně užijte zmíněné kapsle. Při denním příjmu psyllia však berte v úvahu také svou běžnou denní spotřebu vlákniny, a pokud již běžně konzumujete např košťálovou zeleninu, luštěniny a další významné zdroje vlákniny, s psylliem to nepřehánějte, stačí jedna dávka denně. V opačném případě budete mít ve střevech vlákniny příliš, a i zde platí rčení: Všeho moc škodí.

Při předávkování vlákninou můžete mít bolesti břicha, křeče a průjem. Proto je potřeba sledovat své tělo, jak na co reaguje, se vším zacházet opatrně a nechat tělo pomalu si zvykat. Určitě nečekejte, že po třech dnech horlivého užívání psyllia horem spodem vyřešíte všechny své zdravotní a zažívací problémy. Veškeré přírodní přípravky chtějí svůj čas, ovšem o to delší účinky pak léčba má.

Tip na závěr

Kromě pozitivních účinků na vaše zdraví a zažívání, má psyllium ještě jedno eso v rukávu. Pokud jej totiž přidáte do pečiva, získáte nadýchané, jemné pečivo, které vám nebude osychat! Stačí přidat do těsta gel z psyllia (1–2 lžíce sypkého psyllia rozmíchat v malé sklenici vody a nechat 15 minut odležet. Konzistence se změní z tekuté v gelovou). Gel pak zapracujte do těsta, a pečte, jak jste zvyklí. Obzvláště oceníte při pečení bezlepkového pečiva, které se díky psylliu stane pružnějším a nebude se drolit!

Zdroje: healthline.com, názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat