Prostreno.cz

Při výrobě jablečného octa je hřích nepoužít i slupky

Na sklizeň jablek je sice ještě čas, obecně vzato se uvádí, že tahle kouzelná doba přichází zhruba od poloviny září, ale už teď se sluší připomenout, že nejen jablka samotná, ale i jejich zbytky (slupky a odřezky) se hodí pro výrobu super úžasného jablečného octa, který se dá vykouzlit téměř na chviličku. A ty účinky!

Potřebujete jen jablečné slupky nebo jádra, cukr (1 polévková lžíce na 1 šálek vody), filtrovanou/nechlorovanou vodu a skleněnou nádobu. Kousky jablek se zalijí vodou s cukrem a takto se nechají, volně zakryté plátnem nebo kávovým filtrem, na teplém a světlém místě aspoň 2 týdny. Toť vše. S minimem úsilí a surovin získáte báječný domácí lék na mnoho neduh.

Nutriční fakta

Jablečný ocet má pouze tři kalorie na jednu polévkovou lžíci a téměř žádné sacharidy. Obsahuje malé množství draslíku, hořčíku, fosforu a vápníku. Stejně jako jablečné šťáva nabízí pektin, vitaminy skupiny B (B1, B2 a B6, biotin, kyselinu listovou, niacin, kyselinu pantotenovou) a vitamin C. Nefiltrovaný, organický jablečný ocet obsahuje kolonii bakterií, jež jsou šetrné ke střevu. Mezi nejpůsobivější přínosy jablečného octa na zdraví pak patří několik věcí.

Snadnější hubnutí

Jablečný ocet je považován za vynikající prostředek při hubnutí. Funguje tak, že tělo díky němu spaluje nežádoucí kalorie a zvyšuje metabolismus na optimální úroveň. Vědci tvrdí, že po podání jablečného octa se snižuje podíl viscerálního tuku a obvod pasu.

Zdraví srdce pod kontrolou

Kyselina octová spolu s kyselinou chlorogenovou účinně pomáhá snižovat hladinu LDL (špatného) cholesterolu a naopak zvyšuje hladinu toho dobrého, čímž chrání kardiovaskulární systém.

Pokožka jako v bavlnce

Vyrovnávání hladin pH těla je nezbytné pro udržení zdraví pokožky. Pravdou je, že právě jablečný ocet díky své mírné zásadité povaze dokáže s pletí zázraky. Vlastně jí poskytuje takový ochranný plášť, rozjasňuje ji, vyrovnává produkci kožního mazu, zlepšuje cirkulaci živin a v neposlední řadě krotí rozšířené kožní póry. Stačí smíchat 1 polévkovou lžíci se 2 šálky vody a do směsi ponořit vatový tampon. Tím se otírá odlíčený obličej.

Zářivý chrup

Jablečný ocet je i skvělým pomocníkem při bělení zubů. Čas od času jej vetřete přímo na odolné skvrny. Aplikujte jej však jednou za čas, neboť při nadměrném používání může narušit zubní sklovinu.

 Zdroje: www.en.wikipedia.org/wiki/Apple_cider_vinegar





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat