Prostreno.cz

Esenciální oleje si s sebou berte i do sprchy

Jak můžete schopnosti esenciálních olejů využívat při sprchování, a to i bez difuzéru? A které přesně zatočí s alergickou rýmou, špatnou náladou nebo pocitem vyčerpání?

Esenciální oleje, které jsou neodmyslitelnou součástí aromaterapie, se přidávají nejen do speciálních lamp a difuzérů, ale třeba i do vany. Taková „vylepšená“ koupel může detoxikovat tělo, navodit dobrou náladu, uklidnit pocuchané nervy i zprůchodnit ucpané dýchací cesty. Všechno to zní slibně, všechno je to fajn. Ale řekneme si upřímně – kdo má dnes čas na to, aby mohl každý den hodinu ležet v horké lázni? Nešly by tyto oleje nějak začlenit i do sprchování, které je přece jen rychlejší?

Všechno jde, když se chce!

Tak jistě, můžete tu zmíněnou aromalampu pohodlně přenést do koupelny, kde vám bude dělat „společnost“. Jenže co když jde právě o difuzér, který byste v této místnosti kvůli zvýšené vlhkosti do zásuvky opravdu raději nezapínali? Jsou i jiné možnosti. Mnoho příznivců alternativní medicíny si vonné oleje kape třeba na pěnovou houbu, kterou umístí doprostřed celého prostoru. Anebo jimi jemně „pocáká“ sprchový kout i jeho závěs. Jakmile se pustí horká voda, uvolňující se pára se smísí s jejich obsaženými sloučeninami a výtažky, přičemž začne okamžitě ovlivňovat váš nervový systém, psychiku i celkové zdraví. A to samozřejmě jen pozitivně. Který konkrétní olej takto vyzkoušíte v praxi?

Pomocníci pro relax i kvalitní spánek

Chcete-li snížit hladinu stresového hormonu kortizolu, který usínání přímo odporuje, zvolte levanduli, heřmánek nebo cypřiš. Mocné uklidňující účinky má také pačuli, ylang ylang, santalové dřevo, majoránka či mandarinka. Kdybyste ale naopak potřebovali dodat energii, pak se obraťte tímto směrem…

Vonná vzpruha, co dobíjí baterky

Cítíte se unavení a vyčerpaní? Vsaďte na kardamom, mátu, rozmarýn a sladký pomeranč. Trefou do černého bývá i grapefruit, bergamot, skořice, šalvěj, smrk a citron.

I proti alergické rýmě se něco najde

Alergie a hlavně její obtěžující příznaky jsou teď aktuálním tématem. I vy se potýkáte s otravnou rýmou? Dopřejte svému dýchacímu systému eukalyptus, borovici, kajeput, citronellu nebo esenciální ravensaru.

Zdroje: naturallivingideas.com, verywellhealth.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat