Prostreno.cz

Jíst olivy se opravdu vyplatí

Nejenže jsou chutnou pochoutkou, ale mají i přirozené léčivé schopnosti. Jak tato středozemní lahůdka našemu tělu prospívá?

Olivový olej je už po tisíciletí známý elixír zdraví. Je konzumací chráníte svoje srdce a krevní oběh, v kosmetice vám zase zajistí nádhernou a zdravou pleť. Ale víte vůbec, jak mnohostranné olivy vlastně jsou?

Dlouhý život

Olivy jsou velmi bohatým zdrojem vitaminu E a sekundárních rostlinných látek, které chrání naše buňky. Takže dokážou předcházet nejen rakovině, ale navíc udržují tělo i ducha v dobré kondici až do vysokého věku.

Přírodní analgetikum

Britští vědci zjistili, že čerstvě vymačkaný olivový olej působí stejně jako účinná látka proti bolesti ibuprofen. Ta aktivuje enzym, který nás chrání před záněty.

Bez depresí

Velmi kvalitní olivový olej snižuje díky obsaženým nenasyceným mastným kyselinám výrazně riziko, že byste mohli v budoucnu onemocnět depresemi.

Na barvě nezáleží

Černé olivy dodávají více sekundárních rostlinných látek, zelené obsahují zase více vody a mají méně kalorií. Ale pozor – mnoho černých oliv jsou totiž ve skutečnosti jen obarvené zelené olivy. Pak by ale na obalu mělo být uvedeno „černěné“.

Mimochodem – 100 gramů oliv obsahuje okolo 115 kcal. To je méně než čtvrtina toho, co se ukrývá ve stejném množství bramborových chipsů.

Zdroj: life line, eatthis, healthline





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat