Prostreno.cz

Seznamte se se zdravou a chutnou pampeliškou

Pampeliška je nejlepším příkladem toho, že rostlinka, která tak divoce roste na loukách, zahradách a podél cest, není jen plevel, ale také chutná přísada v kuchyni. A jako jiná zelenina je bohatá na vitaminy a minerální látky. Jako čaj ukáže i svoje léčivé schopnosti.

Pampeliška je u nás asi nejznámější divoká bylinka. V dřívějších dobách si jí lidé vážili jako léčivé byliny, dnes se jí ještě spousta zahrádkářů a zemědělců snaží ze svých zahrad a políček zbavit. Od té doby, co se ukázalo, že její listy v zeleninovém salátu chutnají jemně a svěže, pomalu navrací svému jménu zase slávu.

Pampeliška jako pochoutka

Pampeliška, smetanka, ale i měsíček nebo májíček – názvů této žlutě kvetoucí bylinky je nespočet. Stejně jako jejího využití v kuchyni – do špenátu, salátu, jako polévka, jako nádivka do omelety nebo jen tak na ozdobu – a všude bude chutnat báječně.

Gurmáni doporučují trhat především mladé lístky hned zjara, před tím, než se otevřou její žluté květy. Ty se pak sbírají zase od dubna do července a kořeny můžete využít třeba i v prosinci.

Zdraví v každém kousku

A stejně jako všechny divoké bylinky je i pampeliška bohatá na zdraví prospěšné látky, především na vitamin A, B, C a minerální látky železo, mangan a křemík. Navíc obsahuje látky, které podporují metabolismus, ale také vylučování žluči a činnost ledvin a jater.

Čaj z pampelišek působí močopudně, čistí krev a trávicí systém a detoxikuje.

Zdroj: life line, názory autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat