Prostreno.cz

Nepodceňujte pórek, posílí vám kosti a vylepší trávení

Silné kosti, ukázkový tlak, nižší riziko srdečních chorob a zdravá střevní mikroflóra. Že by si něco takového zasloužilo i vaše tělo? Tak mu to dopřejte. Třeba prostřednictvím pórku!

Pórek byl pěstován už Egypťany, Řeky a Římany, kteří mu s tou největší úctou dokonce vytvářeli vlastní speciální záhonky. O jeho jedinečnosti se ale nepochybuje ani v dnešní moderní době! Co je na tomto zeleném pokladu zvláštního? Především to, že je v Americe a Anglii považován za zeleninu, zatímco ve Francii za koření. A víte vy vůbec jaké přednosti tento příbuzný česneku nabízí?

Silné kosti, které se nezlomí

Zima a s ní spojené náledí i riziko zlomenin jsou ještě daleko. I tak se ale vyplatí postupně začít s posilováním. Ne však svalů, ale kostí! Právě s tím vám pomůže pórek, který bohatství vápníku a hořčíku rozhodně neskrývá. Vždyť přesně tohle jsou živiny, které zvyšují hustotu kostí a činí je odolnější, přičemž představují také prevenci osteoporózy.

Dobře vyladěné trávení

Ať už je uvedená rostlina zeleninou či kořením, nelze ji upřít, že platí za štědrý zdroj prebiotik, jež podporují zdravou střevní mikroflóru. Výživoví poradci i lékaři se domnívají, že konzumace této ingredience udržuje bakteriální rovnováhu v trávicím traktu, eliminuje toxiny a usnadňuje vstřebávání přijímaných živin. I malé sousto tedy ve vašich útrobách vykoná velké dobro…

Tlak v číslech přímo ukázkových

Poznatky četných studií se shodují v tom, že nutriční profil pórku významně přispívá k normalizaci krevního tlaku, čímž snižuje zátěž kardiovaskulárního systému a omezuje pravděpodobnost srdečních chorob i aterosklerózy. Pokud trpíte arteriální hypertenzí, nebo se jen chcete vyhnout zdravotním komplikacím, je tohle pro vás ta správná medicína.

Převaha nad infekcí

Jmenovaná pochutina má i další cennou vlastnost – funguje jako antiseptikum. To znamená, že pomáhá tělu snáze se vyrovnat s infekcemi. Nelze opomenout ani to, že obsažené antioxidanty zpomalují přirozený proces stárnutí.

Zdroje: 1mhealthtips.com, wikipedia.org





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat