Prostreno.cz

Nakrmte své srdce opravdovým zdravím

Abyste jedli potraviny zdravé pro srdce, nemusíte kvůli tomu na nákup do drahých superfood obchodů. I úplně obyčejné potraviny mají tu moc chránit naše cévy.

Naše srdce je náš nejvýkonnější orgán a životně důležitý sval. Aby zůstalo srdce zdravé, není nutné překopat celý dosavadní život. I malé kroky mohou mít obrovský účinek. Důležitý je především pravidelný pohyb, ale i některé potraviny mohou být pro srdce v kondici zásadní.

Všechno, co je zelené

Zelená listová zelenina jako špenát a zelí obsahují látku lutein, která snižuje krevní tlak. Kromě toho je v takové zelenině a ovoci většinou také hodně  minerálních látek jako draslík, vápník a hořčík, které podporují zdraví cév.

Červená na talíři

Ale také červené druhy ovoce byste svému srdci měli dopřát – brusinky například přispívají k elasticitě cév, snižují krevní tlak a omezují riziko nebezpečných onemocnění. Také konzumace acai, rajčat a jahod se více než doporučuje.

Zdravý tuk

Řepkový nebo olivový olej jsou zdravé především proto, že obsahují nenasycené omega-3 mastné kyseliny. Ty našemu tělu nejen velmi prospívají, ale jsou dokonce životně důležité. Tyto mastné kyseliny obsahují také losos, avokádo a ořechy.

Středomořské pamlsky

Středozemní kuchyně patří k těm nejzdravějším vůbec. Je to proto, že obsahuje přísady, které udržují nízké hladiny nebezpečných látek v krvi. Například ryby, ale i česnek a olivy. A pozitivně se na zdraví srdce odráží také nízká konzumace červeného masa.

Hořká čokoláda a červené víno

Malé hříšky jsou s ohledem na zdravé srdce nejen povolené, ale dokonce žádoucí! Přitom ovšem samozřejmě záleží vždy na správné míře – v malých dávkách tak může srdci přispívat i červené víno a kakao. Přehnané mlsání způsobuje ale pravý opak.

Koření života

Kromě česneku se doporučuje také chilli a skořice. Kapsaicin, ostrá látka v chilli nebo kajenském pepři, rozšiřuje cévy, což snižuje krevní tlak. Skořice zase srdci ulevuje, což zlepšuje průtok krve. Hodí se nejen do sladkých pokrmů, ale například jako přísada do těstovinových omáček.

Srdeční květina

Květy ibišku, například ve formě ledového čaje, snižují krevní tlak. Také výtažky z květů hlohu mají na náš nejdůležitější sval pozitivní vliv.

Zdroj: life line, healthline





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat