Prostreno.cz

Zklidněte si nervy i zdravotní potíže kozlíkem lékařským

Máte vysoký tlak, rozhozený žaludek nebo problémy s usínáním? Pomůže vám kozlík. A to i v případě, že vás trápí bolest hlavy, nadměrné slzení očí či silné menstruační krvácení.

První zmínky o kozlíku pocházejí od Inků, kteří ho využívali při magických obřadech a masážích. V historických pramenech bychom se ale dočetli i to, že některé národy z jeho příjemně vonících květů vyráběly parfémy, jiné měly v oblibě spíše kořen, jenž měl pověst mocného léčiva. A to vlastně platí dodnes! Kolik času ještě máte na to, abyste si ho v přírodě „ukořistili“? A co všechno vám zrovna tahle podzemní část jinak zvaného baldriánu dokáže zajistit?

Směr louky a pastviny, přátelé!

Dobrou zprávou je, že kozlík lékařský u nás roste na celém území. Setkáte se s ním zejména na vlhčích místech, kupříkladu v blízkosti potoků, v příkopech a křovinách. Ovšem „rande“ si klidně můžete dát také na louce nebo pastvině, kde je zásaditá půda. Zmíněný kořen se sbírá zhruba do října. Jakmile si ho přinesete domů, nejprve ho důkladně „operte“ a zbavte vláknitých kořínků. Je-li většího rozměru, nebojte se ho rozříznout, čímž proces sušení podstatně urychlíte. Samotné sušení by nemělo přesáhnout 40 stupňů Celsia, pro následné uchování se hodí dobře uzavíratelná nádoba, kterou ubytujete v temnu. Sluší se zmínit, že kozlíkový kořen lze v mixéru či mlýnku rozemlít na prášek, což zpřístupní jeho konzumaci. V jakých situacích přijde vhod?

Pomoc nejen při nespavosti

Baldrián má mezi příznivci alternativní medicíny pověst schopného prostředku, který uklidňuje mysl, tlumí úzkost, krotí stres a podporuje usínání. Pozornost si však získává i tím, že příznivě ovlivňuje centrální nervový systém, reguluje činnost srdečního svalu, harmonizuje rozbouřený žaludek a přispívá k normalizaci tlaku. Odborníci, kteří ho podrobili mnoha studiím, zase tvrdí, že má srovnatelné účinky s léky na epilepsii, přičemž zastavuje bolesti hlavy a uvolňuje napětí svalstva. Kozlík nachází uplatnění i při silném menstruačním krvácení a menopauze. Pokud se z něj připraví čaj, ten je při vnějším použití přínosný i pro jedince se šedým a zeleným zákalem. Ocení ho ale i ti, které trápí nadměrné slzení očí.

Zdroje: healthline.com, webmd.com, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat