Prostreno.cz

Naplňte si nákupní košík jídlem pro zdravé ledviny

Podceňované a přehlížené! Ledviny filtrují 120–150 litrů krve a produkují 1–2 litry moči denně. A to všechno proto, aby tělo zbavily odpadu. Pokud nefungují správně, objevuje se vysoký krevní tlak, diabetes, a někdy dokonce i srdeční choroby. To dopustíte? Dopřejte jim správnou péči!

Endokrinní funkce, regulace objemu vody v těle, vylučování toxických látek, léků a jiných metabolitů či regulace krevního tlaku. Ledviny toho na starosti mají skutečně hodně a potřebují optimální výživu. Víte, čím je zásobovat, aby pracovaly na jedničku?

Schopná voda

Voda vyplavuje toxiny, které mohou vést k problémům s ledvinami, jmenovitě k infekcím nebo ledvinovým kamenům. Pitný režim by měl být složen převážně z vody neperlivé a neslazené. U dospělého člověka odborníci doporučují příjem zhruba 30–45 ml tekutin na kilogram tělesné hmotnosti. U sportovní aktivity je to ještě o něco víc.

Úžasné brusinky

Brusinky jsou plné antioxidantů, které jsou nápomocné při odplavování toxinů ze systému. Zároveň patří ke skvělým zdrojům vitaminu C, který je nezbytný pro proces hojení těla. Pomáhá chránit buňky před působením volných radikálů, tedy molekul, jež vznikají, když tělo rozkládá jídlo, nebo je vystaveno tabákovému kouři, záření ze slunce či rentgenovým paprskům. Výzkumy ukazují, že brusinky (popřípadě neslazený brusinkový džus) zabraňují aktivitě vředů a bakterií a účinně čistí močové cesty.

Hořké grapefruity

Grapefruity jsou dalším vynikajícím zdrojem vitaminu C, který kromě výše uvedených schopností, předchází rozvoji bakterií v těle a ty udržuje mimo ledviny. Patří k vašim oblíbencům?

Vynikající borůvky

Borůvky mají vysoký obsah antioxidantů a fungují jako protizánětlivé potraviny, které, stejně jako v případě jejich kolegů, regulují odvod toxinů z organismu.

Červené papriky

Také červené papriky jsou plné vitaminů C a A, pochlubit se mohou i kyselinou listovou a vlákninou. Všechny jmenované látky ledviny vítají.

Silný česnek

Česnek má skvělé protizánětlivé vlastnosti a šikovně snižuje hladinu špatného cholesterolu. Dobrou zprávou je, že podporuje ledviny v jejich činnosti.

Jablka

Oblíbené ovoce českých zahrádkářů, jablka, se právem považují za přírodní čisticí prostředek. Příznivě ovlivňují celou zažívací soustavu, posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh a také stabilizují hladinu cukru v krvi. Pro ledviny jako dělané!

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482385/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6855949/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat