Prostreno.cz

Selský rozum dobře radí používat křen selský

Sklízí se s prvními mrazíky, jako lék se používal již ve středověku a ne každý ho snese. Štiplavý křen je symbolem podzimu, který poskytuje ochranu před viry a bakteriemi. Tedy nejen to. Použít se dá i při zácpě!

Křen je dobře známý po celém světě. Pěstuje se pro bílý, velký a zúžený kořen, který má dráždivou, silnou a intenzivně štiplavou chuť, to proto, že uvolňuje hořčičný olej, který na dutiny působí víc než dráždivě. Jenže právě tahle pikantnost je na křenu vítaná, stejně jako obsah cenných látek, jako je vápník, draslík, fosfor, hořčík a také těkavé oleje. Tenhle koktejl účinných látek s organismem dělá divy.

Má antibakteriální vlastnosti

Co štípe, to léčí. Křen obsahuje allylisothiokyanát, který mu dodává štiplavou chuť, ale zároveň poskytuje antimikrobiální vlastnosti proti různým patogenům, chorobám a infekcím.

Působí proti rakovině

Vědci tvrdí, že glukosinolátové sloučeniny působí proti rakovině. Ve srovnání s brokolicí jich křen obsahuje až 10krát víc, proto je aromatický kořen s vědeckým názvem Armoracia rusticana schopen zabránit oxidačnímu poškození buněk způsobenému volnými radikály. Traduje se o něm, že pomáhá udržet celkové zdraví a zároveň zvyšuje protirakovinné vlastnosti.

Usnadňuje dýchání

Křen má prokazatelně antibiotické vlastnosti, které se již mnoho let používají k léčbě zánětů dutin, bronchitidy, nachlazení a kašle. Štiplavý zápach kořene, jenž je mnoha lidem proti srsti, vylučuje hlen z horních cest dýchacích. Sbohem, bakterie!

Zabraňuje infekcím močových cest

Antibiotické vlastnosti křenu úspěšně léčí akutní infekce močových cest a také předchází infekcím ledvin. Křen je diuretický, odvádí přebytečnou vodu z těla ven.

Reguluje pohyby střev

Enzymy nacházející se v Armoracia rusticana stimulují trávení, regulují pohyby střev a ulevují od zácpy. Žluč pomáhá tělu s nadbytečnými tuky, cholesterolem a odpady, podporuje trávicí systém.

Posiluje imunitu

Křen je nabitý prospěšnými živinami, jako jsou fytochemikálie a základní minerály. Díky antioxidantům a vysokému obsahu vitaminu C blahodárně působí na imunitní funkce a stimuluje zásobování bílých krvinek.

Je lékem na migrény

Lžička křenu v nouzi? Pokud trpíte na bolesti hlavy a migrény, tak do téhle přírodní medicíny vložte naději. Křen je totiž schopen zúžit krevní cévy, takže je užitečný i při stavech, ve kterých máte pocit, že se vám ta hlava snad rozskočí.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5274677/, www.pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2015/FO/C5FO00475F





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat