Prostreno.cz

Nepropásněte sběr vynikajících ostružin

Hlavní sklizeň ostružin začala již v polovině srpna, což si mnozí nenechali ujít. Tmavé plody ostružiníku mají oproti malinám pevnější dužinu, ale stejně jako jejich růžové sestry báječně chutnají, a navíc poskytují slušnou porci důležitých látek, včetně antioxidantů. Jak to ostružiny mají s imunitou nebo detoxikací těla?

Je nenáročná, má ráda slunné stanoviště a na konci letních prázdnin dělá radost malým i velkým. Ostružinu znali již staří Římané a Řekové, kteří tradičně používali toto drobné ovoce, listy, kůru a kořeny ostružiníku k léčbě infekcí i jedovatých kousnutí. Ostružiny obsahují vitaminy (A a C), třísloviny, flavonoidy, cukry, pektin, barviva, kyselinu jablečnou a jantarovou, ale také minerály, kupříkladu železo, draslík či hořčík. Už jen to je důvod k tomu, aby člověk vzal košík a vydal se na jejich sběr. Co se týče přímo léčivých účinků, očekávejte tyhle zázraky!

Pomoc s trávením

Jeden šálek ostružin má více než 7,6 gramu vlákniny, která dodává energii a stará se o pocit sytosti po delší dobu, zároveň potlačuje chuť na sladké.  Vláknina je také výborným pomocníkem při trávení.

Odvádí z těla škodlivé látky

Ostružiny jsou antioxidantů, které neutralizují volné radikály. Chrání tak buňky před poškozením a předčasným stárnutím.

Podporují myšlenkové procesy

Polyfenoly v ostružinách zvyšují hladinu výše uvedených antioxidantů v těle natolik, že zlepšují mozkovou sílu, včetně kognitivních a motorických funkcí. Lepší paměť i soustředění, s tím se počítá!

Zabíjejí patogeny

Američtí vědci odhalili, že ostružiny posilují imunitu a likvidují infekce, bakterie a patogeny, jež se podílejí na nemocech v ústech. Dokonce se uvádí i to, že mají mikroživiny zabraňující šíření rakovinotvorných buněk. Výzkumníci to přisuzují antokyanům a dalším fytochemikáliím, jako je kyselina ellagová a kyanid-3-glukosid.

Regulují krevní tlak

Vysoký obsah hořčíku a vlákniny chrání tepny před ucpáním a stimuluje hladký průtok krve. Hořčík zároveň reguluje krevní tlak a chrání před infarktem. Ostružiny se tak dají považovat za ochránce zdravého srdce.

Udržují zdravé kosti

Spojenectví hořčíku, vápníku, fosforu a vitaminu K v ostružinách udržuje zdravé kosti, chrání před osteoporózou a přispívá ke správnému fungování buněk. O zdravotních benefitech této dobroty tak není pochyb.

Zdroje: Wikipedia.org, healthfitnessrevolution.com





Tip na oběd

Více tipů

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat