Prostreno.cz

Kůru magnolie lze využít jako lék

Má tmavě růžovofialové květy, uvnitř bílé s jemným růžovým nádechem. Nádherně voní a parádu dělá převážně v parcích a zahradách. Magnolie je jednou z těch rostlin, které těší oko i tělo. Kromě estetických účinků totiž léčí nejen úzkost!

Magnolie či magnólie (neboli šácholan lékařský) je keř, který se vyskytuje od Číny a Himálaje po Japonsko a tropickou jihovýchodní Asii. K vidění je i v USA. Evropané ho většinou znají ve formě esenciálního oleje s bohatou, citrusovou vůní, který uklidňuje psychiku, pečuje o pleť, ale zároveň působí jako afrodiziakum. Tento olej se vyrábí z květů a listů, ovšem i kůra magnolie, která je k dostání coby tinktura, se v lidovém léčitelství rozhodně neztratí. Nabízí spoustu úžasných výhod!

Snižuje stres a úzkost

Extrakt z kůry magnolie obsahuje bioaktivní sloučeniny, jako je honokiol a magnolol. Tyto sloučeniny si lidé cení pro jejich zklidňující účinky, které jsou srovnatelné se sedativními léky z lékárny. Vždyť kůra z magnólie pomáhá zvýšit aktivitu GABA, neurotransmiteru, který krotí úzkost a zlepšuje spánek. Někteří vědci dokonce magnolii považují za účinný prostředek při léčbě depresivních stavů.

Podporuje zdraví srdce

Již zmíněný magnolol, bioaktivní sloučenina přítomná ve voňavé rostlině, snižuje lipidy a hladinu LDL špatného cholesterolu, má tak blahodárný vliv na srdce. I to se nesmírně hodí.

Nenechává ve štychu kognitivní funkce

Magnolie také obsahuje látku, která pomáhá snižovat riziko Alzheimerovy choroby tím, že brání zhoršování paměti. Je proto ochráncem kognitivních funkcí.

Působí jako prevence diabetu

V kůře se také nachází další aktivní sloučenina nazvaná methylnokiol. Ten zase pomáhá předcházet inzulinové rezistenci. Kromě toho zabraňuje oxidačnímu poškození jater, jež může vést k cukrovce.

Je spojencem zubů

Antimikrobiální a antibakteriální vlastnosti kůry magnólie zároveň podporují zdraví zubů a chrání chrup před tvorbou plaku.

Vedlejší účinky

Co se týče nežádoucích účinků, tak si někteří lidé stěžují na ospalost. V některých případech se také může objevit pálení žáhy či interakce s léky na ředění krve a antidepresivy. Magnólie si zároveň nerozumí s dalšími bylinkami, které se primárně užívají při úzkostech a potížích se spánkem, jmenovitě třezalkou tečkovanou nebo kozlíkem lékařským. Kromě toho se nevyplácí přijímat ji ve velkých dávkách, zejména s alkoholem. Urychluje to nástup spánku.

Zdroje: Wikipedia.org, tailormadehealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat