Prostreno.cz

S nedostatkem energie pomůže černý čaj

Únava, stres, vyčerpání, nechuť cokoli dělat a vymýšlet. Zase si jdete uvařit kávu v naději, že vás spasí? Nahraďte ji černým čajem, ten si s tím vším poradí!

Mezi nejpopulárnější energetické „drinky“ u nás patří káva, i když její spotřeba je s ohledem na ostatní země EU lehce pod průměrem. Češi podle posledních statistik vypijí asi tak 4,3 kg kávy na obyvatele za rok (méně než třeba v Německu, Itálii nebo Švýcarsku). Kofein je přitom první věc, která člověka v souvislosti s kávou napadne. Ona ale není jediná, která organismu dodá energii a povzbudí ho k akci. Neméně účinný je i čaj ve stejné barvě, tedy černý.

Jaké množství nepřekračovat?

V současné době existují různé druhy černého čaje, buď ponechané v přirozeném stavu, nebo smíchané s jinými rostlinami. Špatná volba přitom neexistuje. Černý čaj báječně chutná, ať je jakýkoli, a pokud to s ním nepřeženete (řeč je o víc jak šesti šálcích denně), můžete se těšit z několika výhody. Jakých?

Černý čaj, stejně jako káva, je spojován s antioxidanty. Ty jsou důležité pro zdraví a pohodu, podporují imunitní systém. Co se týče právě obranyschopnosti, tak temný nápoj obsahuje i třísloviny a další látky, jež bojují proti virům a bakteriím. Dál ničí volné radikály a zlepšuje kardiovaskulární zdraví. (Ve skutečnosti se ukázalo, že ti, kdo konzumují 3 šálky čaje denně, vykazují nižší riziko mrtvice o celých 21 procent).

Pro koho je čaj určený?

Z jeho benefitů těží všichni pracující, kteří se žijí hlavou a rukama. Ač se to může zdát rozporuplné, studie ukázaly, že černý čaj má na mozek relaxační i stimulační účinky. Relaxační účinky snižují stres, ale ty stimulační udržují mysl zapojenou a soustředěnou. Díky šálku poctivého čaje tak rychleji doděláte projekty všechno druhu. Nedovolí totiž prokrastinaci.

Přihlédnout se musí i k faktu, že přítomný kofein patří mezi vasodilatátory, což znamená, že otevírá cévy, zlepšuje průtok krve a dodává mozku a tělu více kyslíku (a tedy i energie). Nejen na konci léta je něco takového víc než žádané. A když na to přijde, šálek černého čaje nemusíte vypít až do dna. Něco si ponechte po kloktání.

Rituál po jídle

Uvedený cenný nápoj totiž zlepšuje zdraví ústní dutiny, a to díky antioxidantům, které krotí záněty. Polyfenoly a tanin zase působí jako antibiotika, jež si poradí s bakteriemi způsobujícími zubní kaz. Dobrou zprávou je také to, že se černý čaj zároveň uplatňuje i při hubnutí. Má nízký obsah sodíku, tuků a kalorií a zvyšuje metabolickou aktivitu. Potřebujete ještě další důvod, proč jím doplnit svůj pitný režim?

Zdroje: kavologie.cz, healthfitnessrevolution.com, hopkinsmedicine.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat