Prostreno.cz

Pádné důvod, proč se těšit na sklizeň hrušek

Staré anglické přísloví praví, že jedno jablko denně udrží od těla každého doktora.  Jablíčka obsahují vitamin C a vlákninu a jsou nesmírně zdravá. Ale ona to taková hruška má úplně stejně! Tušili jste, že posiluje imunitu?

Letní hrušky se sklízejí od poloviny srpna, ty podzimní v říjnu a listopadu, nicméně zimní odrůdy putují do košíků až v prosinci a lednu. Hrušky chutnají skvěle jen tak v čerstvém stavu, ale i kompotované, sušené, v koláči s drobenkou… Jedná se o lahodné a nízkokalorické občerstvení plné živin, které tělu dělá nesmírně dobře. Jakým způsobem?

Hrušky podporují trávení

Hrušky obsahují velké množství vlákniny, která se stará o pocity sytosti, zdraví střev a srdce. Lahodné plody snižují vysoký krevní tlak a cholesterol, a to díky antikarcinogennímu glutationu a antioxidantům a v neposlední řadě podporují trávení. Zajímavá je také schopnost vlákniny vázat na sebe nežádoucí látky z potravy a toxické látky vznikající právě při trávení.

Mají nízký glykemický index

I když v sobě hrušky ukrývají přírodní cukr, působivý podíl vlákniny zajišťuje, že se po jejich konzumaci nezvyšuje hladina krevního cukru, což je dobrá zpráva pro všechny diabetiky.

Posilují imunitu

Vitamin C v hruškách bojuje proti volným radikálům, které buňky vystavují oxidačnímu stresu a přispívají tak k chronickým onemocněním. Ve výsledku to znamená, že konzumace hrušek a dalších potravin s vysokým obsahem antioxidantů, ke kterým céčko jednoznačně patří, posiluje imunitu, snižuje riziko vzniku rakoviny, cukrovky, srdečních chorob a dokonce i neurodegenerativních onemocnění, jako je demence! Vitamin C je také nezbytnou součástí syntézy nové tkáně v různých orgánech a buněčných strukturách těla, společně s kyselinou askorbovou podporuje hojení ran.

Zabraňují osteoporóze

Problémy s kostmi jsou v dnešní době velmi časté, lékaři před osteoporózou varují dnes a denně. Aby k ní člověk neměl našlápnuto, měl by udržovat optimální pH těla a jíst doporučené množství vápníku. Hrušky, jež jsou bohaté na bór, tento minerál pomáhají absorbovat.

Starají se o vstřebávání živin

U pacientů trpících anémií nebo jiným nedostatkem minerálů mohou být hrušky velmi užitečné díky vysokému obsahu mědi a železa. Měď usnadňuje a zlepšuje příjem dalších minerálů do systému a zvýšené hladiny železa zase umožňují zvýšení syntézy červených krvinek. Suma sumárum, únavě, svalové slabosti a poruchám orgánového systému můžete předcházet konzumací přiměřeného množství potravin s vysokým obsahem železa a mědi. Tak vítejte, hrušky!

Zdroje: theindianmed.com, eatingwell.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat