Prostreno.cz

Sýry vhodné i během diety

Už teď se děsíte vánočního cukroví, protože léto vám přidalo pár kilogramů navíc. Chce to redukční dietu! Máte z ní vynechat své oblíbené sýry? Tak horké to nebude, tyhle jsou při snižování váhy žádané!

Sýry, stejně jako mléko a ostatní mléčné výrobky, přispívají ke zdravé výživě. Nutriční specialisté doporučují přijmout 3 až 4 porce mléka a mléčných výrobků denně, a to včetně zmiňovaných sýrů. Jenže právě v těch je obvykle hodně tuku, kalorií a soli. Proto při jejich výběru člověk musí být pečlivý a číst příbalové informace. Pokud to i vy takhle uděláte, zjistíte, že některé druhy vaši siluetu neohrozí. Jaké to jsou?

Cottage

Cottage, s přihlédnutím na výrobce, má obvykle nejlepší obsah tuku a je také nejnižším kalorickým sýrem na trhu. V porci (100 g) se nachází asi jen 0,4 g soli, což z něj činí nejlepší sýr s ohledem na sodík. Cottage je multifunkční. Lze využít jako náplň do palačinek z bílků, hodí se do rizota, těstovin nebo polévek. Nemáte chuť třeba na dýňovou?

Philadelphia

Philadelphia je smetanový termizovaný sýr, který se využívá v teplé i studené kuchyni. Kuchaři po něm sahají, když připravují nesmírně populární cheesecake. Ve své odlehčené variantě (light) má působivý nutriční profil a hodí se pro redukční dietu.

Mozzarella se sníženým obsahem tuku

Mozzarella je čerstvý sýr tradičně vyráběný z italského buvolího mléka, ale poměrně často se vyrábí i z mléka kravského. Mozzarella se přidává do salátu caprese, kterému dominují nakrájená rajčata, listy bazalky, sůl a olivový olej. Spousta supermarketů prodává vlastní řadu mozzarelly se sníženým obsahem tuku a kalorií. A právě ta je vhodná pro hubnutí.

Feta se sníženým obsahem tuku

Feta je drobivý, řecký sýr vyrobený z ovčího a kozího mléka. Opět platí, že varianta se sníženým obsahem tuku je jednou z nejzdravějších možností, která pohladí vaše chuťové buňky bez toho, aby se to projevilo na váze. Má příjemně pikantní aroma, hodí se k olivám a je oblíbenou součástí klasického řeckého salátu. A takové zeleninové špízy s fetou jsou famózní!

Halloumi

Halloumi je polotvrdý sýr vyráběný převážně na Kypru. Obsahuje ovčí a kozí mléko a bývá dochucen mátovými lístky. Klasický halloumi je docela tučný, nicméně obchody prodávají i lehčí varianty, u kterých je obsah tuku snížený až o 30 % méně. Halloumi však bývá přirozeně slaný, proto pozor na nadměrnou spotřebu. Sůl zadržuje vodu v těle.  

Zdroje: www.ewfstirrup.com/coachs-corner/4-best-cheese-to-eat-for-weight-loss/, www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/g28829538/healthiest-cheese/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat