Prostreno.cz

Zázračné účinky eukalyptu

Je jedinou potravou australských medvídků koala, má výraznou pronikavou vůni a v poslední době je jednou z nejoblíbenějších dekorací používaných k výrobě věnců či květinových vazeb. Víte, o čem je řeč?

Eukalyptus (neboli blahovičník kulatoplodý) je překrásný strom dorůstající do výšky přes čtyřicet, někdy až sto metrů. Jeho původním domovem je Austrálie, v dnešní době se však pěstuje téměř po celém světě. Jeho listy jsou nejen okrasné ale především léčivé, proto se tomuto stromu v minulosti přezdívalo „strom zázraků“.

K léčivým účelům jsou používány pouze listy, v nichž je obsažena silice s hlavní složkou cineolem, třísloviny, hořčiny, aldehydy, terpeny, seskviterpenové alkoholy. Veškeré léčivé účinky eukalyptu jsou však pouze pro zevní použití. Při vnitřním užití hrozí otrava, jelikož jsou listy blahovičníku toxické (pro ty, koho by vzápětí napadlo, že koala si listí vesele chroupe bez újmy na zdraví, řekněme, že nemáme tak dokonale fungující játra jako on, I když důvodů je samozřejmě více, ale ty v dnešním článku rozebírat nebudeme)

Dezinfikuje vzduch

Nejlepší způsob využití léčivé síly eukalyptu je dezinfekce a čištění vzduchu v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění, což je právě nyní na podzim. Éterický olej z eukalyptu totiž působí jako velmi silné antiseptikum. Inhalace páry s eukalyptovou silicí je rovněž výbornou doplňkovou léčbou při potížích s dýcháním (astma), alergiích, oslabené imunitě, a rekonvalescenci po různých onemocněních.

Éterický eukalyptový olej zakoupíte v bylinkářství, obchodě se zdravou výživou, nebo ve specializovaných drogeriích. Při výběru silice však dbejte na to, abyste zakoupili 100% přírodní silici (uvedeno na obalu). Pokud je na lahvičce uveden údaj např. 95% přírodní silice, přičemž zbylých 5% jsou obvykle syntetické přísady, je již trochu na zvážení, zda budou účinky takového produktu pro vás přínosné, obzvláště pokud trpíte astmatem (většina syntetických přísad v silicích jsou dráždivého charakteru a mohou vyvolat dokonce záchvat).

Kouzlo aromalampy

Nejběžnější způsob používání éterických olejů je vypařování v aromalampě. Olej nakapete do mističky s vodou a pod ni umístíte zapálenou svíčku, která směs ohřívá a napomáhá jejímu vypařování. Vzduch v místnosti nejen nádherně provoní ale také vyčistí a desinfikuje.

Tento způsob čistění vzduchu eukalyptem oceníte především při léčbě zánětu průdušek, kašli, nachlazení nebo zánětu vedlejších nosních dutin. Jeho pronikavá, až omamná vůně totiž prokazatelně usnadňuje dýchání, navozuje příjemné pocity uvolnění, a dokonce dokáže odstranit bolesti hlavy a migrény!

Proti revmatu a bolesti kloubů

Eukalyptové silice bývají velmi často používány také jako součásti různých mastí, gelů a krémů pro svůj zahřívací účinek, který pomáhá při revmatismu a bolestech svalů či kloubů. Mast s obsahem eukalyptu má antiseptické účinky, prokrvuje kůži, působí proti křečím, bolesti a podporuje procesy hojení. Mast je vhodné roztírat až do úplného vstřebání a poté zakrýt teplou tkaninou, aby se důkladně vstřebala a prohřála postižené místo.

Tip 

Kromě čistění a dezinfekce ovzduší můžete eukalyptové listy či silici použít také jako účinný prostředek proti molům, kteří jeho vůni nesnášejí.

Zdroje: vitalia.cz, celostnimedicina.cz, názor autora





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat