Prostreno.cz

Šťáva, která snižuje riziko srdečních chorob, má rubínovou barvu

Má exotický původ, roste převážně ve Středozemí, je k dostání v každém supermarketu a jeho rubínová barva se nedá přehlédnout. Uhádnete, které ovoce a šťáva z něj zachraňuje zdraví srdce lidí po celém světě?

Tahle data nejsou příliš lichotivá. Podle Českého statistického úřadu téměř třetina Čechů umírá na nemoci srdce. Mezi nejčastější příčiny úmrtí patří ischemická choroba srdeční a infarkt. Máte v tomhle směru určité obavy? Pokud svoje „osrdí“ chcete ochránit, pijte šťávu, která riziko srdečních chorob snižuje. Která to je?

Pravděpodobně jste o tomto sladkém nektaru s působivým nutričním profilem slyšeli. Šťáva z granátového jablka se považuje za vynikající nápoj poskytující nemalé přínosy pro tělo, včetně ochrany srdce.

Prevence proti hypertenzi i diabetu

Nová studie biologických vědců z Mexika nyní potvrdila, že granátové jablíčko zlepšuje hladiny fyziologických marketů, které jsou spojovány s obezitou a určitými srdečními stavy, včetně zánětů, vysokého krevního tlaku a vysoké hladiny cholesterolu. V důsledku toho výzkumný tým uvádí, že právě šťáva z výše uvedeného ovoce se sladkokyselou chutí snižuje koncentraci lipoproteinu s nízkou hustotou (také známého jako LDL, „špatný“ cholesterol), a to o pozoruhodných 39 %.

Naproti tomu zvyšuje lipoprotein s vysokou hustotou, což je onen „dobrý cholesterol“. V tomto případě se jedná o 27 %. Mexičtí výzkumníci ze získaných dat vyčíslili, že tyto faktory samy o sobě snižují riziko kardiovaskulárních chorob o 12 až 18 %. Je však nutné vypít více než 3 sklenice denně, a navíc po delší dobu.

Ta nejlepší volba nejen do posilovny

Díky obsahu hořčíku, draslíku a sodíku je šťáva granátovníku vhodná i pro sportovce a těžce pracující osoby, které potem a vyšším výdejem tekutin ztrácejí minerály. Příjemné je i zjištění, že jadérka a listy obsahují fytoestrogeny, které mají antioxidační účinky a v neposlední řadě zpomalují stárnutí. Celkově příznivě ovlivňují zdraví mužů, žen i dětí.

Nektar rubínové barvy vyniká také protizánětlivými účinky a většina z nich se projevuje poměrně rychle, stačí do těla dostat 100 mililitrů denně v rámci dvoutýdenní ozdravné kúry. Antibakteriální šťáva také dohlíží nad stavem zubní dásně, takže je takovým ochráncem před záněty a paradentózou. Její blahodárný vliv na vizuální paměť hlavně u starších osob je legendární.

Zdroje: wikipedia.org, czso.cz, eatthis.com





Celkem 2 komentářů

Siraellen
21.10.2021
Tomáš Přibyl
18.10.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat