Prostreno.cz

I podzim nabízí zdravé přírodní poklady, které stojí za to si nasbírat

Hlavní bylinkové sezoně sice odzvonilo, nicméně pokud se domníváte, že si již ze svých procházek přírodou nemáte co donést domů, rádi vás vyvedeme z omylu.

I v podzimních měsících nám příroda nabízí mnohé ze svých pokladů, a jak už tomu bývá, většinou chodíme okolo, aniž bychom si jich všimli. Jak se říká: Příroda má na všechno odpověď, a stejně tak tomu platí i v případě podzimu, kdy se obvykle vypořádáváme s nachlazením, únavou či depresí. Opomeneme-li to, že již samotnou procházkou v přírodě bojujete proti všemu výše uvedenému, můžete si domů přinést také celou řadu bylinek a plodů nasbíraných po cestě, které vás spolehlivě postaví na nohy, ať už na vás podzimní splíny a nachlazení doléhají, či nikoli. 

Šípky

Šípková růže (latinsky Rosa canina) roste u cest, na stráních a mezích, a na mnohých místech (obzvláště ve městech) se rozrůstá jako plevel, je tedy velmi velká pravděpodobnost, že na ni narazíte. V plodech šípků naleznete celou řadu vitaminů, které vaše tělo na podzim ocení: vitaminy C, A, K i vitaminy skupiny B. Šípky pomáhají předcházet nachlazení, léčí nemoci ledvin, posilují imunitu a prospívají nervovému systému. Šípky můžete používat čerstvé i sušené. Nejjednodušší způsob užití je samozřejmě šípkový čaj. Sušené šípky rozdrťte v hmoždíři nebo čerstvé nakrájejte na kousky a namočte do studené vody přes noc. Další den v hrnci ohřejte na teplotu, jaká vám vyhovuje k pití. Kdo oplývá trpělivostí a je vynalézavý, může zkusit ze šípků připravit také šípkový likér, sirup či marmeládu.

Kozlík lékařský

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis), je lidově často označován jako baldrián. Léčivá část rostliny je kořen, který se sbírá právě na podzim, kdy již rostlina nekvete. Rostlina vydává specifický pach a nejlépe se jí daří na lesních mýtinách, ve vlhčích loukách, na březích řek a u cihlových či kamenných zdí. Kořen kozlíku pomáhá při podzimních depresích, psychickém vypětí, nervovém vyčerpání, zklidňuje nervy i žaludek. Velice oblíbený je také pro svůj pozitivní účinek na zlepšení spánku. Nejenže podporuje kvalitu spánku, ale také zkracuje dobu usínání, a to všechno bez vedlejších účinků, proto je velmi často součástí přípravků pro zlepšení kvality spánku. Pro zvýšení účinku se doporučuje kombinace s meduňkou či mučenkou. Z kořene, který můžete i sušit, se připravuje čaj či tinktura – tzv. valeriánské kapky. Pokud se rozhodnete kozlík užívat pravidelně, dbejte na to, abyste jej neužívali déle než měsíc v kuse, rovněž není vhodný pro těhotné a kojící ženy.

Černý bez

Keře bezu nás na svých procházkách poutají během roku hned dvakrát. Na jaře svým bohatým aromatickým květenstvím a na podzim svými černými plody. Plody obsahují kromě cukrů také kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, flavonoidy, vitaminy C a A, skupinu vitaminů B a kyselinu pantotenovou. Ze všech zdravotních účinků je nejznámější především ten protizánětlivý. Bezinky se využívají při nachlazeních, bolestech hlavy, na vředy, popáleniny a řezné rány a její zpracování je velmi různorodé. Z bezových bobulí můžete připravit povidla či bezové víno. Plody nekonzumujte syrové, neboť jsou mírně jedované.

Jitrocel

Z jitrocele sbírejte listy, které doma usušte. Z této bylinky si pak můžete připravit čaj, který pomáhá při kašli, zahlenění, onemocnění dýchacích cest. Oblíbený způsob využití je také jitrocelový sirup na zimu (jitrocelové listy zalijete vroucí vodou a necháte do druhého dne vylouhovat. Po přecezení přidejte cukr nebo med a svařte do konzistence sirupu). 

Zdroje: kouzlovuni.cz, sazenička.cz, herbal-store.cz






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat