Prostreno.cz

Vřes obecný není jen na okrasu. Ulevuje od zažívacích potíží

Při procházce v lese, ale převážně na slunných loukách a suchých pastvinách nelze přehlédnout jeho fialovorůžové zvonečky květů. Vřes je symbolem konce léta, neboť rozkvétá v srpnu až září, zároveň patří ke keříčkovitým bylinkám, které mají léčivé účinky. Proč si z něj udělat čaj?

Vřes obecný (Calluna vulgaris) se v rámci lidového léčitelství (ve formě čaje) používá na onemocnění ledvin a dolních močových cest (skvěle krotí řezavou bolest při močení), při zvětšení prostaty, zadržování tekutin, dně, artritidě, poruchách spánku, problémech s dýcháním, kašli a nachlazení. Tím to ale jenom začíná.

Někteří přísahají, že zabírá i na zažívací poruchy, jako je průjem, křeče a bolest žaludku (kolika), prý si poradí s onemocněním jater a žlučníku. Někdy se používá k vyvolání pocení, kupříkladu u nachlazení. Přece jen se jedná o regulační proces, kdy tělo vylučuje z těla škodliviny. Z tohoto důvodu jsou kapky ve tváři i jinde po těle velmi žádoucí.

Přísada do koupele

V kombinaci s jinými bylinami vřes nachází uplatnění během léčky cukrovky, menstruačních potíží, menopauzy a nervového vyčerpání. Mezi jeho další schopnosti patří stimulace trávení a regulace oběhového systému. I když se používá především vnitřně, hodí se také pro omývání a ošetření ran. Na jeho stahující účinky leckdo nedá dopustit. Někteří lidé jej dokonce přidávají do horké koupele, tak si na to vzpomeňte, až si domů donesete pár větviček. Máte je spíš na čaj?

Dobarvovaný versus přírodní vřes

Konkrétní dávka vřesu při vnitřním použití závisí na několika faktorech, jako je věk uživatele, zdravotní stav a několik dalších podmínek. V současné době není k dispozici dostatek vědeckých informací, které by stanovily, jaké množství je nejvhodnější. Obecně se však uvádí, že čaj z vřesu nemá žádné nepříznivé účinky ani při dlouhodobém užívání. Pro jistotu se ale vždy poraďte se svým lékařem.

A pozor, vřesy v supermarketech a zahradnictvích, které mají výraznou fialovou, červenou, žlutou, zelenou nebo oranžovou barvu, jsou uměle dobarvované. Ty se pro léčivé účely nehodí, jsou na okrasu. Ostatně, parádu nadělá i vřes přírodní. Pokud ho dáte do vázy nasucho, tedy bez vody, uschne a vydrží velmi dlouho. Počítejte však s tím, že při sebemenším dotyku opadává.

Zdroje: Wikipedia.org, rxlist.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat