Prostreno.cz

Čočka je parádní podzimní potravinou

Co nás v tomto ročním období hodně trápí? Slabá imunita a skoro permanentní únava, se kterou souvisí i zhoršené soustředění a snížená pracovní produktivita. Naštěstí je tu čočka, která je na tyhle trable jako dělaná!

Přiznejme si upřímně, že čočka není příliš oblíbenou potravinou, a to hlavně kvůli její zemité chuti. Pravdou ale zůstává, že patří mezi nejzdravější jídla vůbec. Máte na ni špatné vzpomínky z dětství, proto se jí vyhýbáte? To je škoda, protože přicházíte o parádní podzimní doping. Proč ji právě v tomto období vaše tělo přivítá, a to s otevřenou náručí?

Dávka energie přijde vhod

Železo je pro zdraví a dobrou kondici klíčové. Vážně si myslíte, že předchází jenom chudokrevnosti? Omyl! Obsahují ho naprosto všechny buňky, přičemž hraje hlavní roli při vytváření energie. Tím se dostáváme k tomu, že nízké hladiny železa vedou k únavě. Tento minerál je potřebný i pro přenos nervových impulzů, které koordinují činnost celého organismu. Zároveň zlepšuje fyzické výkony, protože v podstatě přenáší kyslík a zásobuje jím svaly. Už chápete, proč je čočka jakožto zdroj železa důležitou součástí podzimní stravy?

Pomoc při hubnutí se vždycky počítá!

Řada lidí se pár týdnů před vánočním hodováním snaží shodit nějaká nadbytečná kila, aby sváteční dobroty neměly až tak velké následky. I vy zaujímáte tuto strategii, která vám vytvoří jakousi „rezervu“? No vidíte. Berte to jako další důvod ke konzumaci čočky. Její vysoký podíl vlákniny prodlužuje pocit sytosti, usnadňuje hubnutí, detoxikuje a zachovává bezproblémové trávení. S tím půjde vylepšování křivek jako po másle!

Silnější imunita

Hodně výzkumů potvrzuje, že nutriční profil čočky povzbuzuje obranyschopnost a urychluje imunitní reakce. Nelze tedy pochybovat o tom, že s každou její porcí zvýšíte svou odolnost vůči choroboplodným zárodkům, kterých je teď všude dost a dost. Dočkáte se ale i dalších zajímavých účinků. Tato luštěnina má totiž velice příznivý vliv i na mozkové funkce, proto podporuje paměť, soustředění, produktivitu i samotné myšlení, které nám kvůli podzimní letargii často stávkuje. Dáte jí tedy druhou šanci a ty neblahé vzpomínky na školní jídelnu zkusíte z paměti vytěsnit?

Zdroje: topnaturalremedy.com, bbcgoodfood.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat