Prostreno.cz

Nyní je poslední příležitost na sběr léčivé čekanky

Jste-li příznivcem alternativní medicíny a nevíte, co s načatým odpolednem, můžete vyrazit na lov pokladu. Tím je v tomto případě kořen čekanky, který svědčí trávení, imunitě, srdci i pokožce.

Čekanku používali už obyvatelé starověkého Egypta. Ve svém díle ji dokonce zmiňuje i římský básník a filosof Horatius, který žil a tvořil na přelomu letopočtu. Tato bylinka si získala věhlas nejen jako léčivá rostlina, ale i náhražka kávy. Konzumoval ji dokonce i francouzský vojevůdce a státník Napoleon Bonaparte! Proč byste možná měli také?

Medicína s dlouhou historií

Dobrá zpráva je, že tato kráska bývá hodně rozšířená, proto není těžké ji nalézt. Zpravidla roste jako plevel, a to v okolí silnic, lesů, luk, strání a polí. V současné době byste se měli soustředit jen na její kořen. Jakmile ho očistíte od nánosu půdy, nakrájejte ho na plátky dlouhé asi deset centimetrů. Ty následně nechte proschnout na stinném, suchém a dobře větraném místě. Můžete je ale také zamrazit nebo naložit do alkoholu či oleje. Buď jak buď, o tyto benefity rozhodně nepřijedete.

Detox i lék na rozhozené trávení

Čekanka je známá tím, že důkladně čistí krev, do poctivého úklidu od škodlivých látek ale zahrne i játra, slezinu a ledviny. Protože působí mírně močopudně, bývá doporučována na žlučové a ledvinové kameny. Hodně ji ocení i jedinci s poruchou trávení, neboť zastavuje průjem a zmírňuje nadýmání. Vypořádat se dokáže také s žaludečními vředy, přičemž podporuje funkce metabolismu a zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému. Z poznatků odborných studií se dozvídáme i to, že reguluje hladinu cukru v krvi a stimuluje tvorbu mateřského mléka. S čím dalším ještě pomáhá?

Sbohem, otravná vyrážko!

Zmíněná rostlina také posiluje imunitu. Lidoví léčitelé vychvalují i její protizánětlivé a antibakteriální působení. Možná by vás zajímalo i to, že zbavuje pocitu vyčerpání, urychluje hojení ran, podporuje regeneraci organismu a léčí vyrážky. Ani její vnější použití tedy nepřijde vniveč.

Zdroje: www.cs.wikipedia.org/wiki/Čekanka_obecná





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat