Prostreno.cz

Potraviny s vedlejším účinkem nadýmání

Znáte všechny potraviny, které vám mohou způsobit nadýmání? Kromě těch známých jako cibule, česnek a luštěniny, je ještě totiž mnoho dalších. A do některých byste to rozhodně neřekli.

Někdy mohou nepříjemné nadýmání způsobovat potraviny, o kterých jste vůbec nevěděli. Až do dnes. Přinášíme seznam těch ne tolik známých potravin a nápojů, které by trapnou plynatost mohli mít na svědomí.

Olivy

Přehánět to s olivami není vůbec dobrý nápad. Vedlejší účinek těchto jinak velmi zdravých plodů je bohužel nadýmání. Proto byste si je měli vychutnávat jen po malých dávkách.

Pivo

Hlavně pšeničné pivo a tmavé druhy mohou vyvolat plynatost. Pokud vám pivo nedělá dobře, raději se jeho konzumace vzdejte a nezatěžujte svůj zažívací trakt.

Živočišné výrobky

Také potraviny živočišného původu mohou způsobovat nadýmání. U intolerance na laktózu se například mléčný cukr mění v kyselinu octovou a vytváří plyny, jejichž následkem je nepříjemné nadýmání. Také při trávení živočišných bílkovin může při rozkladu docházet k tvorbě plynů. A čím tučnější uzeninu jíte, tím více zapáchajících plynů tvoří.

Vejce

Vejce obsahují určitou sirnou skupinu, které vede ve střevech k plynatosti. Právě tučná vaječná jídla jsou doslova výbušnou směsí.

Ořechy

Také tučná jádra a ořechy vedou při trávení ke vzniku velkého množství nadýmacích plynů.

Sýry

Trávení sýrů končí většinou v tlustém střevě a i během trávení bakterie tvoří plyny.

Paprika

I zdravá paprika je v syrovém stavu těžko stravitelná a může mít nadýmací účinky. Tepelná úprava toto riziko snižuje na minimum.

Čokoláda

Je jedno, jestli máte raději bílou nebo tmavou – čokoláda je tučná, a proto je riziko nadýmání velmi vysoké.

Celozrnný chléb

Sice je vláknina v celozrnném pečivu zdravá, ale ne každý ji stráví. Těžko stravitelná vláknina proto může vést k velmi silné plynatosti.

Káva

Ačkoli má káva mnoho dobrých vlastností, mohou citlivé osoby reagovat nadýmáním. Káva je také těžko stravitelná a může dráždit sliznici trávicího ústrojí.

Okurka

Okurkový salát, především v kombinaci s paprikou, může nadměrné množství plynů vyvolávat také.

Zdroj: life line, healthline





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat