Prostreno.cz

Špatnou náladu můžete zajíst vhodnými potravinami

I když vás možná hned napadla zmrzlina, čokoláda nebo chipsy, čím byste se mohli špatné nálady zbavit, existují mnohem vhodnější potraviny, které vám pomohou znovu získat dobrou náladu. Které?

Houby a ryby

V zimě v našich končinách moc vitaminu D ze slunce nezískáme. Přitom je ale velmi důležitý nejen pro kosti, ale i pro vyrovnanou mysl. S tím pomohou potraviny s vysokým obsahem vitaminu D jako například houby, mušle a ryby. Přirozeným pramenem štěstí jsou především omega-3 mastné kyseliny. Ty brzdí cytokiny, což jsou látky, které v těle způsobují záněty a mají vliv i za naši špatnou náladu. Jeden z nejlepších zdrojů je proto mořský losos.

Banány

Silné stránky banánů jsou vitaminy řady B a hořčík. Proto tohle ovoce zvedá náladu a je ideální a zdravou alternativou ke všem sladkostem, které mlsáte ve stresu.

Chilli a zázvor

Ostrá látka kapsaicin v chilli papričkách je důvodem jejich štiplavosti na jazyku. Díky tomu se vyplavují hormony štěstí – endorfiny, a navíc působí proti bolestem. Že ostré jídlo zlepšuje náladu, platí i pro zázvor. Jeho intenzivní éterické oleje zajistí uvolnění, zklidnění a posílí imunitní systém.

Zelená zelenina

Kyselina listová ve špenátu, mangoldu a dalších zlepšuje prokrvení mozku a zvedá náladu. Mangold navíc dodává tělu vitaminy řady B, které posílí naše pocuchané nervy. Brokolice a podobná zelenina dodávají zase selen, který působí pozitivně na naši náladu a chrání před depresemi. Celozrnné výrobky, ořechy a rýže selenu obsahují také hodně.

Káva

Kofein neprobouzí jenom k životu, ale umí zvednout také náladu. Zhruba půl hodiny po konzumaci kávy se uvolní hormony štěstí – serotonin a endorfin.

Avokádo

Avokádo dostalo do vínku obsah hormonu štěstí serotoninu. Kromě toho je zdrojem nenasycených mastných kyselin, které jeho energetickou hodnotu navyšují – na 100 g má asi 170 kcal – takže víc, než půlku avokáda byste denně sníst neměli.

Zdroj: life line, healthline





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat