Prostreno.cz

Důvody pro konzumaci zdravé řeřichy

Řeřichu zasejete a vypěstujete velmi snadno, a pak s ní můžete vylepšit nejen chléb s máslem, ale i další pokrmy. Co všechno je v této zdravé rostlince?

Na krajíci chleba, v salátu nebo do polévky – řeřicha svoje uplatnění najde skoro všude. A můžeme ji lehce zasít i na kousku vlhké vaty. Už staří Římané a Řekové řeřichu pěstovali kvůli jejímu všestrannému použití a léčivým účinkům. A které to jsou?

Snižuje cukr v krvi

Jedna čajová lžička řeřichy denně vám pomůže snížit hladinu cukru v krvi. Obsažený chrom zlepšuje přijímání cukru buňkami, a předchází tak vzniku cukrovky. Navíc reguluje také hodnoty cholesterolu.

Odpuzuje viry

Ostrá chuť řeřichy pochází z obsažených hořčičných olejů. Ty působí jako přírodní antibiotika, nezabíjí ale jen bakterie, ale i viry a plísně. K tomu se přidává ještě vysoký obsah vitamínu C, takže nachlazení nemá šanci!

Dodává energii

Jarní únava? Řeřicha vás probere zdravým způsobem. Směs vitamínů B jako je kyselina listová, stejně jako vitaminu C, minerálních látek železa a vápníku a stopového prvku jódu vám dodá novou energii do těla.

Podpoří metabolismus

Řeřicha zajistí naše tělo důležitým stopovým prvkem jodem, který naše štítná žláza potřebuje jako důležitý stavební kámen pro tvorbu hormonu thyroxinu. Ten nejenom zajišťuje rozdělení energie po těle, ale také podporuje tvorbu kostí a rozvoj mozku.

Zastaví ataky hladu

Kromě jódu je řeřicha také zdrojem chromu, který se stará o rychlý a trvalý pocit sytosti, a předchází tak atakům hladu. Perfektně se proto hodí, pokud chcete zhubnout.

Posiluje močový měchýř a ledviny

Hořčičné oleje v řeřiše působí dezinfekčně a močopudně. To brání různým patogenům, aby se usadily v močovém měchýři nebo cestách. A tím se zlepšuje také funkce ledvin.

Zvyšuje prokrvení

Rostlinné látky obsažené v řeřiše rozšiřují cévy, takže jimi může krev snadněji protékat. Díky tomu vám bude teplo a nemusíte se bát krevních usazenin, což by mohlo mít za následek infarkt nebo mozkovou mrtvici.

Zdroj: life line





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat