Prostreno.cz

Nastává sklizeň všemocného křenu

Jeden křen miluje, druhý nenávidí. Co si o něm myslíte vy? A už jste si s ním posílili imunitu nebo zkusili vyléčit plísňovou infekci nehtů? Můžete si jím snížit také riziko rakoviny a vylepšit tělesné křivky.

Co k podzimu neodmyslitelně patří? Někdo by řekl pouštění draků nebo deštivé počasí, zatímco jiný má toto roční období úzce spojené s dýní. Ovšem i další potraviny se teď sklízejí ostošest. Co třeba takový křen? K nám do Evropy se dostal ve 12. století, a to zásluhou Slovanů. I když nám z jeho štiplavosti mnohdy vytrysknou slzy, stejně bychom s ním v kuchyni šetřit neměli. Koneckonců, jde o jednoho z vůbec nezdravějších zástupců kořenové zeleniny! Jaké zázraky patří na seznam jeho vedlejších účinků?

Rázná likvidace rakovinných buněk

Z poznatků odborných výzkumů vyplývá, že glukosinoláty a isothiokyanáty obsažené v křenu inhibují růst rakovinných buněk, čímž představují slibnou prevenci onkologických onemocnění. Ke snížení rizika těchto chorob přispívají i tím, že chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.

Bakterie, bojte se!

Složení této potraviny je naprosto jedinečné, pochvalují si vědci. Nacházejí se v něm silné sloučeniny, které dokážou udělat čáru přes rozpočet bakteriím E. coli , H. pylori a Salmonelly. Rovněž brání růstu celkem čtyř typů hub, které způsobují plísňové infekce nehtů.

Blaho pro dýchací cesty

Jistě jste si všimli toho, že po konzumaci křenu registrujete v dutinách, nosu i krku podivné „pálení“. Tento jev ale rozhodně není na obtíž. Lékaři se domnívají, že zmírňuje nachlazení a většinu dýchacích problémů. Velice nápomocný je i při akutních infekcích a závažnější bronchitidě.

Vzpruha slabé imunity

Křen je doslova napěchovaný antioxidanty a fytochemikáliemi, které stimulují produkci a aktivitu bílých krvinek, čímž zvyšují sílu celého imunitního systému. Mimochodem, tenhle poklad je také urychlovačem hubnutí, jež navíc napravuje rozbouřené trávení a posiluje kosti. A protože působí jako diuretikum, doporučován je i při ledvinových poruchách.

Zdroje: www.en.wikipedia.org/wiki/Horseradish





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat