Prostreno.cz

Tvorbu vrásek zpomalí omega-3 mastné kyseliny

Účinná kosmetika, která vás omladí už za pár týdnů? To jsou kapsle s rybím olejem! Nemusíte je ale jen jíst, vždyť se dají používat i zevně. Zkusíte je na vlastní kůži – a to doslova?

V současné době patří omega-3 mastné kyseliny mezi nejvíce studované živiny. Nejde přitom o jeden konkrétní tuk, jak si mnozí myslí, ale o skupinu tří polynenasycených mastných kyselin, jež mají trochu odlišné vlastnosti. Tyto látky se označují zkratkami ALA (kyselina alfa-linolenová), EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová). Proč jsou považovány za svatý grál výživy i zaručený elixír mládí?

Lék, se kterým lze i zkrásnět

Na zázračné schopnosti omega-mastných kyselin upozornila studie dánských vědců už v roce 1977. Ta prokázala, že Eskymáci z Grónska, kteří je prostřednictvím tučných ryb přijímají ve velkém množství, mají velmi nízkou úroveň srdečních chorob. A to i přes to, že jsou značně obézní! Díky poznatkům tohoto mrazivého výzkumu, které tehdy zveřejnil recenzovaný medicínský týdeník The Lancet, se tyto živiny okamžitě staly synonymem kardiovaskulárního zdraví.

V příštích letech se pak prokázalo, že prospívají také mozku, „promazávají“ klouby, zastavují systémové záněty a zlepšují plodnost mužů i žen. Rovněž se zjistilo, že zabraňují poškození zraku, chrání před depresemi, zkvalitňují spánek a omezují riziko rakoviny. Protože si je tělo nedokáže vytvářet samo, je odkázáno na vnější zdroje a potraviny, které omega-mastné kyseliny obsahují. Mimochodem, doporučená denní dávka je nějakých 250 mg, což je podle vědeckého časopisu British Journal of Nutrition dostačující k tomu, abychom omezili pravděpodobnost předčasného úmrtí o 35 procent. A jak tyto látky působí na pokožku a vlasy?

Kosmetika s famózními účinky

Již mnohokrát se potvrdilo, že omega-mastné kyseliny stimulují tvorbu kolagenu, čímž viditelně omlazují pokožku. Hodně přispívají i k léčbě akné a vyrážek, zatímco uklidňují podráždění, hloubkově hydratují, urychlují regeneraci buněk a zachovávají jemnou strukturu pleti. Tyto benefity můžete získat jejich konzumací, ovšem pro ještě silnější efekt se nabízí i vnější použití. Protože nejbohatším zdrojem těchto spojenců bývá rybí olej, můžete si zakoupit kapsle s jeho obsahem. Ty pak stačí jen „rozlomit“ a mazlavou tekutinu využít jako běžný krém. Výsledky na sebe podle odborníků nenechají dlouho čekat!

Zdroje: alternativemedicine.com, helancet.com, rejuvenated.com, cambridge.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat