Prostreno.cz

Bylinky vhodné při zácpě

Po dlouhé době se „ozvala“ zácpa? Zatněte jí tipec bylinkami. Servítky si s ní nebude brát máta, pampeliška ani voňavá lékořice!

Když si střeva „postaví hlavu“, což se projeví jejich zatvrzelou neprůchodností, není to nic příjemného. Zácpa, odborně nazývána jako konstipace či obstipace, se projevuje nejen sporadickým vylučováním, ale i celkovou nevolností, křečemi, plynatostí a nadýmáním. Za její příčiny se pak považuje zejména nevhodný jídelníček, ovšem častým strůjcem bývá také chronický stres, deprese, špatná činnost jater, nedostatek pohybu, chabý pitný režim, snížená aktivita štítné žlázy nebo užívání některých léků. Naštěstí jsou tu bylinky, které v takovém krizovém případě „prolomí ledy“! Doporučují se obzvláště tyhle.

Máta osvěží nejen dech

Máta peprná je oblíbeným přírodním prostředkem při celé řadě břišních patálií, a to včetně otravné zácpy. Nebo jste si nevšimli, že mnoho dostupných farmaceutických medikamentů na poruchové trávení obsahuje její výtažek? Ovšem proč za ně zbytečně utrácet, když si můžete připravit mátový čaj? Jeho uklidňující účinek blahodárně zapůsobí na podrážděný žaludek a podpoří pohyb stolice ve střevech. Také příznivě ovlivní činnost metabolismu, což rozhodně není na škodu.

První pomoc od pampelišky

Mezi nejzmiňovanější vedlejší účinky jinak zvané smetanky lékařské patří detox krve od znečišťujících látek, posílení imunity nebo normalizace tlaku. Málo se ale hovoří o tom, že pampeliška domluví i stávkujícímu vyprazdňování. Je to proto, že stimuluje játra k produkci žluči a působí močopudně, čímž k vyřešení tohoto problému nepřímo pomáhá.

Peristaltiku podpoří i lékořice

Bylinka s naprosto nezaměnitelnou a charakteristickou vůní obsahuje rostlinný estrogen, díky čemuž omezuje návaly horka i prudké výkyvy nálad spojené s menopauzou. Neulevuje však jen při klimakteriu, ale i při zácpě, protože funguje jako protizánětlivý povzbuzovač trávení. Mimochodem, tlumí také kašel, takže je vhodným medikamentem v rizikovém období viróz.

Zdroje: medicalnewstoday.com, wikipedia.org





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat