Prostreno.cz

Zobání popcornu má překvapivé zdravotní účinky

Že z popcornu nic dobrého nekouká? To je omyl. Pokud je připraven správně, vylepší vám trávení, kvalitu pleti, hladinu cholesterolu, zrak i náladu!

Ačkoli popcorn budí dojem moderního gastronomického „vynálezu“, historické záznamy zmiňují, že ho konzumovali už indiáni. Dnes je tato laskomina typická hlavně v kinech, ale řada lidí si ji připravuje i doma v mikrovlnné troubě. Také si ní moc rádi smlsnete? Tím si vlastně zlepšíte nejen filmový zážitek, ale i zdraví. V jakých směrech?

Podpora trávení

V tomto článku se zaměříme na popcorn domácí, který není ochucen nadbytkem sladidel tak, jako tomu bývá právě v tom kině. Věřili byste tomu, že tenhle mls obsahuje jen něco kolem 30 kalorií? Nemusíte z něj mít tedy žádné dietní výčitky. Na stranu druhou nabízí spoustu vlákniny, což je živina, která zachovává bezproblémový chod trávení a přispívá k odstraňování škodlivých toxinů, přičemž představuje ochranu před rakovinou tlustého střeva (1).

Ostrý zrak a útlum zánětů

Američtí vědci z pensylvánské University of Scranton došli na základě své studie (2) k přesvědčení, že popcorn v sobě ukrývá mnohem více antioxidantů než třeba takové ovoce. Nechybí mezi nimi ani vychvalovaný lutein a zeaxanthin, což jsou nejlepší antioxidační přátelé ostrého zraku, neboť omezují riziko šerosleposti i makulární degenerace. Antioxidanty obecně působí také proti zánětům, jež jsou základem dlouhé řady chronických chorob.

Dávka energie a žádná deprese

Složení pražené kukuřice nepostrádá ani vitaminy skupiny B. Pokud se ptáte, k čemu jsou dobré, podílejí se na regulaci tělesných procesů napříč všemi systémy, zatímco dodávají energii, zmírňují depresi a navozují optimistickou náladu. Kukuřičná zrna mají i další překvapivé výhody. Dle závěrů několika výzkumů vlivem fosforu posilují kosti. Dokonce prý bojují proti rakovině, zpomalují biologický proces stárnutí a snižují hladinu cholesterolu. Popcorn se dává do souvislosti i s prevencí anémie, protože vás obohatí o železo (2). Co vy na to, uděláte si s ním filmový večer?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356482/, (2) www.huffingtonpost.co.uk/2012/03/26/popcorn-more-antioxidants-than-fruit-vegetables_n_1379460.html





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat