Prostreno.cz

O plátek citronu v restauraci rozhodně nežádejte

Když se rozhlédnete po vašem oblíbeném podniku, kam chodíte na jídlo, na hodně stolech spatříte sklenici vody s plátkem citronu. A podle všeho to vůbec není dobře! Tento kyselý přídavek prý může zapříčinit infekční choroby. Proč?

Ať už se jedná o sklenici vody nebo třeba gin s tonikem, plátek citronu je vždy osvěžujícím doplňkem. A požadovat ho v restauraci po obsluze je běžnou praxí! Ostatně, toto šťavnaté ovoce vylepší chuť konzumovaného nápoje i zdraví. Nebo snad ne?

Temná stránka, o níž se raději nemluví

Není tajemstvím, že citron jakožto bohatý zdroj vitaminu C posiluje imunitu. Také přispívá k detoxikaci, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, napomáhá trávení a podporuje hubnutí. Rovněž má příznivý vliv na pokožku, osvěžuje dech a předchází vzniku ledvinových kamenů. Ovšem kyselý plod, který vám nakrojí číšník, takové prospěšné terno asi nebude. Může vám prý způsobit zdravotní nepříjemnosti, jejichž léčba se pořádně protáhne (1)!

Neviditelní černí pasažéři

V rámci rozsáhlé americké studie (2), která byla zveřejněna v magazínu Journal of Environmental Health, vědci zkoumali čistotu a složení citronových plátků skoro ve 30 restauracích. Ke svému překvapení zjistili, že bakteriálně kontaminováno je více než 70 procent vzorků.

„Nalezení mikrobi měli velký potenciál způsobit celou řadu infekčních onemocnění. Ovoce je samo o sobě notoricky známým nositelem široké škály bakterií. Když s ním ještě manipuluje spousta lidí, a to včetně obsluhy, která se ho dotýká, jeho bakteriální zatížení se ještě mnohonásobně zvyšuje. Jen si představte tu dlouho cestu, co citron musí urazit, než se dostane do vaší sklenice. Málokterý provozovatel restaurace dbá o očištění jeho slupky, bohužel. Já osobně bych si ho nechal vložit pouze do vodky, protože čistý vysokoprocentní alkohol většinu bakterií zlikviduje,“ vysvětluje americký profesor mikrobiologie Philip Tiernan, který se na studii podílel.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020168/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18189035/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat