Prostreno.cz

Jeřabiny jsou mylně označovány za jedovaté

Chybně jsou jeřabiny často označovány za jedovaté. Oranžové bobule nejsou oblíbené jenom u ptáků, chutnají výborně i lidem a jsou velmi zdravé. Víte, co všechno obsahují?

Na podzim začnou jeřabiny zářit na stromech, ale teprve o prvních mrazících ztrácí hořkou chuť a rozvinou svoje sladké podzimní aroma. Jeřabiny jsou úzce příbuzné s jablky nebo hruškami. Jsou sice označovány jako bobule, ale patří spíše k peckovinám.

Plody plné vitaminů

Jeřabiny jsou velmi zdravé – obsahuje velké množství vitaminu C, až 100 miligramů vitaminu C se ukrývá ve 100 gramech jeřabin – to je skoro dvakrát více jako ve stejném množství pomerančů. Dříve proto hrály jeřabiny významnou roli proti nedostatku vitaminu C. Kromě toho posiluje vitamin C imunitní systém a chrání před viry a bakteriemi. K tomu se v nich ukrývá provitamin A a sekundární rostlinné látky, které jako antioxidanty vážou volné radikály a tím předcházejí nejen zánětům, ale i rakovině. V přírodním léčitelství se používají proti dně, zažívacím potížím, chrapotu, kašli nebo hemoroidům.

Jak je to s jejich jedovatostí?

Jeřabiny nejsou jedovaté. Pokud ale trpíte citlivostí na kyselé potraviny, bobule jeřabin raději nekonzumujte syrové – jinak byste mohli mít žaludeční obtíže. Vařené nebo jinak tepelně upravené si ale jejich chuť můžete bez problémů užívat. Jeřabiny můžete zpracovat například jako marmeláda, kompot, sirup, šťáva, nebo dokonce likér.

Nasbírejte si je do mrazáku

Jeřabiny jsou zralé od září a oranžově září do okolí. Sklízet se dají, ale chutnají lehce nahořkle. Potřebují totiž mráz, teprve potom ztrácejí svoji hořkou chuť. Plody jsou ale oblíbené u ptáků a malých hlodavců, takže byste se sklizní neměli otálet příliš dlouho. Pokud tedy nechcete čekat na první mráz, můžete využít sílu moderních technologií a jeřabiny dát na noc do mrazáku.

Zdroj: life line, eatthis





Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat