Prostreno.cz

Zdravotní rizika nadváhy a obezity

Nadváha a obezita jsou jakousi nemocí moderní doby. Na první pohled se tváří neškodně až nevinně, ale ve skutečnosti se podepisují na chátrajícím se zdravotním stavu. Problémům přitom neunikne nikdo. Co hrozí i vám, pokud se vykašlete na zdravý životní styl?

Český statistický úřad uvádí, že obezita ohrožuje 18,5 % Čechů, mírnou nadváhou pak trpí 47 % mužů a 33 % žen. Ono se řekne, že nějaké to kilo sem, kilo tam nikomu a ničemu neublíží, opak je však pravdou. Každý by měl svoji tělesnou hmotnost, přesněji řečeno BMI (číslo používané jako indikátor podváhy, normální tělesné hmotnosti, nadváhy a obezity, které umožňuje statistické porovnávání tělesné hmotnosti lidí s různou výškou), sledovat. Existují totiž rizika, která se zpravidla objevují tehdy, když se člověk v jídle a pohybu přestane hlídat. Jaká to jsou?

Diabetes typu 2

Diabetes typu 2 je onemocnění, ke kterému dochází, když je hladina glukózy v krvi, také nazývaná krevní cukr, příliš vysoká. Asi není překvapením, že asi 8 z 10 lidí s diabetem typu 2 má nadváhu nebo obezitu.

Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak, také nazývaný hypertenze, je stav, při kterém krev protéká cévami, a to větší silou než normálně. Nadváha a obezita patří ke spouštěčům, vysoký krevní tlak následně zatěžuje srdce, poškozuje cévy a přispívá k dalším zdravotním potížím.

Srdeční choroby

Vysoký krevní tlak, tedy abnormální hladiny krevních tuků a vysoké hladiny glukózy v krvi, se podepisují na vzniku srdečních chorob. Jedinci, kteří mají vyšší BMI se tak potýkají se srdečními selháními, infarkty i anginou pectoris, při které dochází k omezenému zásobování srdečního svalu krví, respektive kyslíkem.

Cévní mozková příhoda

Cévní mozkové příhodě se říká mrtvice. Popsat ji lze jako situaci, kdy dojde k náhlému přerušení přívodu krve do mozku. Cévní mozková příhoda může poškodit mozkovou tkáň a způsobit ochrnutí některých částí těla. (Při postižení levé mozkové hemisféry dojde k ochrnutí a poruchám citlivosti pravé poloviny těla a často k poruše řeči, při postižení pravé hemisféry k ochrnutí a poruchám citlivosti levé poloviny těla.) Nadváha, obezita a s nimi spojený vysoký krevní tlak jsou hlavními příčinami mrtvice.

Osteoartróza

Tíha, kterou na svých bedrech mají klouby a chrupavky, nezůstává bez následků. Osteoartróza jakožto dlouhotrvající zdravotní problém, jež způsobuje bolest, otoky a omezení pohybu v kloubech, taktéž patří k důsledkům nadváhy a obezity.

Nemoci žlučníku

Zdravá strava vám nic neříká, stejně jako pravidelná fyzická aktivita. Pokud to necháte zajít daleko, počítejte se zvýšeným rizikem vzniku žlučových kamenů, onemocněním ledvin a cholecystitidy (zánět žlučníku).

Zdroje: czso.cz, niddk.nih.gov, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat