Prostreno.cz

Následky změn teplot zmírní bylinky i koření

V době, kdy se mění roční období, imunita dostává zabrat. Taky už trpíte na suché hrdlo? Ulevte mu nejen s pomocí bylinek a koření!

Aktuální rána jsou chladná, zatímco odpolední teploty bývají příjemné. Doma topíte, občas si stěžujete na chladné končetiny a s obavami sledujete kolegy v práci, kteří smrkají a kýchají. Podzim, bez ohledu na to, jak umí být barevný a krásný, nikoho nešetří. Sezonní změny se podepisují na snížení obranyschopnosti a hodně lidí právě v tomto období řeší problém s nachlazením nebo kašlem, minimálně však se suchým, svědivým hrdlem, které jako jedno z prvních dává najevo, že imunita trpí. Jak se tohoto problému zbavit?

Pískavice řecké seno

Pískavice je známá svými protizánětlivými vlastnostmi, pomáhá předcházet různým zdravotním problémům, včetně potíží s krkem. Dvakrát denně slupněte půl čajové lžičky semínek, nebo si z pískavice připravte čaj. Použijte 1 čajovou lžičku semínek, ty přelijte 250 ml vroucí vody a nechte minimálně 10 minut odpočívat. Čaj aplikujte i jako kloktadlo (alespoň dvakrát denně).

Bazalka posvátná

Bazalka posvátná (tulsi) se označuje za královnu bylin. Společně s medem je již dlouho součástí ajurvédské medicíny – a shodou okolností pomáhá na sucho v krku. Antibakteriální a protiplísňové vlastnosti medu zase krotí množení nezvaných návštěvníků v těle. Tulsi zalijte vroucí vodou v poměru 2 čajové lžičky na 1,5 dl. Nechte louhovat 10 minut v přikrytém šálku, poté sceďte a přidejte med.

Kurkumové mléko

Mléko s kurkumou, kterému se říká „golden milk“, patří k zázračným drinkům, který se obvykle užívá pro podporu spánku i pro léčení celé řady onemocnění, včetně častého nachlazení, bolesti v krku a různých poruch trávení. Kurkuma posiluje imunitu a na suché, podrážděné hrdlo působí doslova blahodárně.

Nalijte sklenici mléka do hrnce a dejte na plotnu na mírný oheň. Přidejte 1/2 až 3/4 čajové lžičky prášku z kurkumy, špetku pepře, zarovnanou čajovou lžičku kokosového oleje a vše přiveďte k varu. Na plotně nechte několik minut, poté nápoj sceďte a doslaďte kvalitním medem.

Ghí

Proniklo k nám z Indie a má slušnou fanouškovskou základnu. Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti a zároveň vyniká schopností udržovat hrdlo vlhké. Vložte si malý kousek do úst a žvýkejte ho.

Zdroje: Wikipedia.org, food.ndtv.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat