Prostreno.cz

Stravovací návyky nevhodné pro ženy

Splíny, deprese, únava, pocit, že život nestojí za nic… Nedivte se, že jste často duchem úplně mimo, když děláte tyhle chyby ve stravování!

O rozdílech mezi mužskou a žensko muskulaturou a povahou se toho napsalo už hodně. Nyní se vědci detailněji zaměřili na stravování a dámský organismus a odhalili, co ženskému pohlaví nedělá dobře natolik, až se příslušnice něžnějšího pohlaví potýkají s duševními problémy. Možná, že se v ledasčem poznáte.

Chutě na sladké i slabší vůle

Lina Begdache, odborná asistentka studií zdraví a pohody na newyorské Binghamtonské univerzitě, spolu s výzkumnou asistentkou Carou M. Patrissy, rozebrala několik skupin potravin, které jsou spojeny s vyvoláváním duševní tísně u lidí ve věku 30 let a starších.

„Nejprve jsme zjistily, že ženy jsou oproti mužům náchylnější k nezdravému stravování,“ uvedla Lina Begdache pro odborný časopis Journal of Personalized Medicine, ve kterém byla studie publikována, s tím, že její pozorování odhalilo jistý vzorec mezi splíny, depresemi a vzorci životního stylu. (Bohužel, ženy si ve chvílích emočního vypětí jen stěží dokážou něco odepřít.)

Ukázalo se, že ženskému organismu nedělá dobře vynechávání snídaně, konzumace rychlého občerstvení (jídlo s vysokým glykemickým indexem), delší pauzy mezi jednotlivými jídly a přemíra kofeinu. A propos, víte, jak vám samo tělo dává najevo, že jste to s ním přehnali?

Rozhozené emoce a bolavý žaludek

Po několikáté kávě v řadě vám začne cukat oko (jako stimulant může kofein způsobit křeče očního víčka), dostavuje se podrážděnost a úzkost a bolí vás žaludek (kvůli stimulaci sekrece žaludečních šťáv).

Na druhé straně toho všeho stojí tmavě zelená listová zelenina, kterou obě výše uvedené odbornice pro ženy považují za vhodnou, ne-li vynikající. Tedy v kombinaci s fyzickou aktivitou, tedy pravidelným cvičením ve frekvenci aspoň třikrát týdně. Ženy, které žijí podle tohoto vzorce, bývají nejspokojenější a vynikají duševní stabilitou.

V současné době výzkumnice provádějí paralelní výzkum s mladými muži, který se zaměřuje na kvalitu stravy, spánkové vzorce a změny životního stylu v závislosti na probíhající sezóně. Máme se tedy na co těšit.

Zdroje: food.ndtv.com, medlineplus.gov





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat