Prostreno.cz

Na každý neduh existuje bylinka

Nachlazení je většinou neškodné, pokud se léčí správně. Přesto může vyčerpání, kašel, bolesti v krku a rýma naši pohodu hodně ovlivňovat. Naštěstí vhodné pomocníky najdeme v přírodě.

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař – říkávaly už naše babičky. Možná proto, že na podzim slunečních paprsků ubývá, jsme k napadení viry a bakteriemi mnohem náchylnější. Abyste další podzim neprožili v zajetí rýmy, kašle a bolestech v krku, vyzkoušejte následující bylinky.

Tymián

Tymián patří k nejznámějším léčivkám proti nachlazení. Čaje nebo parní lázně z této aromatické bylinky pomáhají při bolestech v krku a zahleněných dýchacích cestách.

Břečťan

Břečťan obsahuje saponiny jako alfa-hederiny, které rozpouštějí hlen v průduškách, a je tak snadnější ho vykašlat.

Islandský mech

Jeho míza a šťáva z něj dělají tradiční léčivý přípravek proti suchému kašli a zánětům v dutině ústní. Je také velmi často součástí pastilek proti nachlazení.

Heřmánek

Olej v heřmánku působí jako ochrana proti zánětům a uklidňuje dýchací cesty při chrapotu a kašli. Navíc působí antibakteriálně, například proti streptokokům. Kromě heřmánkového čaje můžete sušené květy také inhalovat.

Sléz

I divoký sléz se při bolestech v krku a kašli osvědčil, a je proto častou přísadou čajů proti nachlazení.

Jitrocel

Ať už v čaji nebo v sirupu, pomáhá jitrocel proti bronchitidě a infekcím dýchacích cest. Jitrocelový sirup si navíc zvládnete udělat i doma.

Eukalyptus

Olej z eukalyptových listů působí antisepticky a uvolňuje dýchací cesty. Léčivku ale nesmí užívat miminka a malé děti!

Šípek

Plody divoké růže obsahují hodně vitaminu C, a tak posilují imunitní systém proti nachlazení. Použít je můžete jako čaj, šťávu nebo jako švédskou šípkovou polévku.

Lípa

Lipový čaj působí při nachlazení protizánětlivě a zmírňuje kašel. Kromě toho můžete květy lípy použít jako přísadu do inhalační lázně.

Echinacea

Sirup z různých druhů rostlin echinacea se používá při předcházení i při léčbě nachlazení. Stimuluje imunitní systém, a právě proto pomáhá při vracejících se infekcích.

Šalvěj

Účinné látky listů šalvěje brzdí zánětlivé procesy a uklidňují sliznice v krku a ústech. Proto se šalvěj kromě čajů používá také do bonbonů proti kašli.

Cibule

Antibakteriální vlastnosti cibule z ní dělají také velmi účinný domácí prostředek proti všem projevům nachlazení jako je kašel, ale také následným onemocněním jako třeba zánět středního ucha.

Meduňka

Obsažené látky chrání před bakteriemi a viry, kromě toho uvolňují dýchací cesty.

Černý bez

Květy a sirup z černého bezu mají léčebné účinky – zatímco první ve formě čaje podporuje obranyschopnost proti virům a bakteriím, je horký bezový sirup oblíbený prostředek proti bolestem v krku.

Máta

Látky v éterickém oleji máty potlačují bolesti hlavy, uvolňují dýchací cesty a uklidňují nateklé sliznice.

Jedle

Sirup nebo čaj z jarních přírůstků jedle zmírňují suchý kašel a podporují uvolnění hlenu z průdušek.

Rakytník

Plody s až neobyčejně vysokým obsahem vitaminu C dokážou předcházet nachlazení, ale pomáhají, i když už infekce propukla.

Zdroj: life line, healthline





Celkem 1 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat