Prostreno.cz

Vředy v ústech se bojí obyčejného oregana

Zase vás deprimuje afta, která se objevila jako blesk z čistého nebe? Ukažte jí, kdo je tady pánem! Parádní zbraní je esenciální oreganový olej, aloe vera nebo cibulová šťáva.

Afty jsou mělké malé vřídky, které se vyskytují na dásních, jazyku i vnitřní straně rtů. Největší potíže způsobují při jídle, pití horkých nápojů, mluvení a čištění zubů, protože jsou bolestivé, citlivé a jedním slovem otravné. Mnohdy také dost krvácejí, což k nepříjemným pocitům hodně přispívá. Čím jste si to „zasloužili“, že se vám něco takového udělalo?

Na vině bývá stres i jídlo

Špatně sedící zubní náhrada, opotřebená plomba, konzumace příliš tvrdých a křupavých potravin nebo chronický stres. To jsou nejčastější příčiny, kvůli kterým podle lékařů afty vznikají. Některé zmizí po týdnu, jiné vás o pohodlí mohou připravovat klidně i tři týdny. Jak se jich zbavit? Metod k urychlení léčby existuje požehnaně. A pozor, zahrnují i domácí prostředky! Které mají v tomto směru nejlepší pověst?

Spása v podobě oregana

Oregano má spoustu úžasných předností. Ať už si ho „naordinujete“ v čerstvé, sušené nebo esenciální podobě, dokáže vyřešit celou řadu obtíží, aft nevyjímaje. Listy lze přikládat přímo na postižená místa, ale kloktat můžete i čaj z nich připravený. Pokud oreganový esenciální olej trochu rozředíte vodou, i tím lze boláčky potírat. A podle příznivců alternativní medicíny se to nemine účinkem!

Nezapomeňte na aloi vera

Kdo má doma sukulentní rostlinu aloi vera, ten ví, že jde o nenáročnou dekoraci. To ale není její jediná výhoda, protože gel z tohoto pokladu zpomaluje tvorbu vrásek, zastavuje lupy a uklidňuje podráždění při popáleninách. Popožene dokonce i léčbu zmíněných zarudlých hrbolků! Tak obětujte jeden šlahoun, „vyškrábněte“ z něj blahodárný nektar a naneste ho na oblast, která vás tolik trápí.

Cibule překvapuje ve všech směrech

Je asi zbytečné ptát se, zda se ve vašich kuchyňských zásobách ukrývá cibule, viďte? Vždyť patří do základní potravinové výbavy! I ona nalézá uplatnění v mnoha nepříznivých situacích. Zkuste si její šťávou ošetřovat afty alespoň třikrát denně, rázem bude po starosti. O tom  byste se dočetli v receptáři babských rad. Tak přece nemůže zklamat!

Zdroje: healthdigezt.com, frutas-hortalizas.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat