Prostreno.cz

Zdravotní rizika spojená s konzumací čaje

Že čaje není nikdy dost? Jak se to vezme. Pokud ho budete pít ve velkém množství, může vám způsobit pálení žáhy, nervozitu i bolesti hlavy. Ohrozíte si ale i přirozenou absorpci železa!

Není sporu o tom, že čaj je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Co vy, preferujete ten černý, zelený či snad oolong? Ono je to vlastně jedno, protože všechny tyto odrůdy se získávají z listů jedné rostliny, a to čajovníku čínského (Camellia sinensis). Pro své léčebné účely se pak v tradiční medicíně využívají celá staletí, ovšem jejich schopnosti nepopírá ani moderní věda. Nabízí se ale otázka – kolik čaje denně vypijete? Věděli jste, že když si dáte více než čtyři šálky, může to na tělo mít hodně negativní účinek? Nadměrná konzumace se pak projevuje třeba takto.

Snížená absorpce železa

Železo je zcela zásadní pro produkci hemoglobinu, což je protein, který červeným krvinkám pomáhá rozvádět kyslík. Tento minerál také snižuje míru únavy a vyčerpání, přičemž podporuje regeneraci svalů. Váš organismus se bez něj opravdu neobejde! Ovšem třísloviny, jež se nacházejí ve zmíněném horkém nápoji, brání jeho vstřebávání, proto kvůli nim můžete trpět železným nedostatkem. Pro tento stav je typická kupříkladu bledost sliznic, stejně jako nepravidelnost srdečních ozev a vypadávání vlasů.

Můžete se propít k neklidu a podrážděnosti

Čaj obsahuje kofein, jehož vyšší dávky vyvolávají úzkost, podrážděnost, neklid a stres. Někteří lidé jsou navíc na tento stimulant dost citliví, což celou situace samozřejmě zhoršuje. Pokud se tedy cítíte nervózní a nemáte k tomu žádný zjevný důvod, možná jsou na vině vaše čajové návyky.

Bolest hlavy také není žádná hitparáda

S uvedeným kofeinem se váží i další nepříjemnosti. Kromě toho, že může odstartovat pálení žáhy a potíže se spánkem, podle mnoha výzkumů také přispívá k opakujícím se bolestem hlavy. Zadělá vám ale klidně i na nevolnost a závratě, proto byste to s ním přehánět určitě neměli. Takže čaj ano, ale držte se maximálně čtyř denních šálků! Pro vaše dobro…

Zdroje: healthline.com, mayoclinic.org





Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat